Με στόχο το Χαϊδάρι να αποτελέσει τον πρώτο δήμο που υιοθετεί κι επίσημα τους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για την αειφορία, ο δήμος Χαϊδαρίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους υλοποιώντας από κοινού πιλοτικές δράσεις που εντάσσονται στον Στόχο 11, που αφορά τη βιωσιμότητα των πόλεων. Η συνεργασία θα επικυρωθεί με μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογραφεί από τον δήμαρχο Χαϊδαρίου, Βαγγέλη Ντηνιακό και τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρο Κiντζιο, στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Στον δήμο Χαϊδαρίου υπάρχουν 118 σημεία πρασίνου, όπως πλατείες, πάρκα και άλση, που μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά για σειρά παρεμβάσεων με σημαντικό περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό αλλά ακόμα και κοινωνικό αποτύπωμα. Μέσα από τους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, υπάρχει ήδη ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης με κατευθύνσεις και πολιτικές ώστε να κάνουμε τις πόλεις μας πραγματικά “ πράσινες” και βιώσιμες. Η πρωτοβουλία μας αφορά προσαρμογή των πολιτικών αυτών στην πόλη μας με βασικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας των δημοτών μας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός.
Αναφορικά με τη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο κ. Ντηνιακός τόνισε: «Πιστεύουμε στη δύναμη των συνεργειών και για το λόγο αυτό καλούμε υγιείς δυνάμεις του τόπου, όπως ΜΚΟ, ιδρύματα, φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις, να συμβάλλουν σε μια προσπάθεια που μπορεί να αποτελέσει μια καλή πρακτική συνολικά για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ξεκινάμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που έχει την αρτιότερη τεχνογνωσία στη χώρα για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων, ενώ βρίσκεται και στα όρια του Δήμου μας και επομένως γνωρίζει καλά την περιοχή».
Από τη μεριά του ο πρύτανης κ. Κίντζιος επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αποτελεί «σταθερή στρατηγική επιλογή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου να αξιοποιεί την επιστημονική τεχνογνωσία του διδακτικού του προσωπικού προχωρώντας σε δημιουργικές συνεργασίες με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των ίδιων των τοπικών κοινωνιών». Ειδικά, σε ό,τι αφορά το Χαϊδάρι, ο κ. Κίντζιος σημείωσε: «Ανταποκριθήκαμε με μεγάλη ικανοποίηση στην πρόσκληση του Δήμου, γιατί επιπρόσθετα αποτελεί έναν όμορο Δήμο και έχει μορφολογικά χαρακτηριστικά που ευνοούν σημαντικές “ πράσινες” παρεμβάσεις. Εκτιμώ ότι η πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους δήμους, ενώ αποτελεί και για μας μια σημαντική πρόκληση αφού θα γίνουμε το πρώτο ερευνητικό ίδρυμα που συμμετέχει σε μια τέτοια πρωτοβουλία».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ δήμου και πανεπιστημίου προβλέπει, μεταξύ άλλων:
Τέλος, προβλέπεται και η συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα, ενώ οι φοιτητές του πανεπιστημίου θα μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση στους χώρους πρασίνου του δήμου.