Αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ψήφιση τροπολογίας που διευκολύνει την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες

Προληπτική απολύμανση όλων των σχολείων στο δήμο Νέας Ιωνίας
6 Μαρτίου 2020
Το θέμα των λαϊκών αγορών τέθηκε επί τάπητος στις Αχαρνές
6 Μαρτίου 2020
Show all

Αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ψήφιση τροπολογίας που διευκολύνει την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες

Την έντονη αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκάλεσε η πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας με την οποία υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων εφεξής μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και όχι του δημοτικού συμβουλίου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Συγκαλείται εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει την αγωνιστική στάση της ενόψει της εφαρμογής της νέας ρύθμισης.

«Με την τροπολογία αυτή, η αρμοδιότητα της ιδιωτικοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέρεται εφεξής στην Οικονομική Επιτροπή, όπου από τον Νόμο η κάθε Διοίκηση εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας με διαδικασίες «bypass» ακόμη και την βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων. Δεν αρκούσε καν η θεσμοθέτηση του «άρθρου 178» του Ν.4635/2019, όπου με ισχνές πλειοψηφίες το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούσε να αποφασίσει την εκχώρηση βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, τώρα με αντιδημοκρατικό τρόπο απαξιώνουν ακόμη και την Δημόσια, δημοκρατική αντιπαράθεση σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου με fast track διαδικασίες να ξεπουλιούνται όλα σε ιδιώτες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ και συμπληρώνει πως συγκαλείται εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στις 11:00 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

“Ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδιαπραγμάτευτος κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που μεθοδεύει να εξασφαλίσει εύκολο κέρδος σε ιδιώτες με επιπλέον Οικονομική επιβάρυνση των δημοτών” καταλήγει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.