Αποκατάσταση του Αρχοντικού Σ. Ανάργυρου στις Σπέτσες

Ο αυξανόμενος νυχτερινός μπλε φωτισμός αυξάνει την αϋπνία και τους κινδύνους για την υγεία
15 Σεπτεμβρίου 2022
ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: “Πράσινη Ανταπόκριση” από τα περίπτερα της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ στη ΔΕΘ
16 Σεπτεμβρίου 2022
Show all

Αποκατάσταση του Αρχοντικού Σ. Ανάργυρου στις Σπέτσες

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση στις Σπέτσες εορτάστηκε τόσο η αποκατάσταση του Αρχοντικού Αναργύρου, ενός κοσμήματος του νησιού καθώς και η υπογραφή της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, Περιφέρειας Αττικής, Υπ. Πολιτισμού και Ιδρύματος «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών» Α.Κ.Σ.Σ..
Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης εξασφαλίζονται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ:9722.08.006) 2.497.360,00€, με στόχο την αποκατάσταση του Αρχοντικού και τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτιστικού πόλου για τη φιλοξενία εκθέσεων και συναφών δράσεων.
Στο πλαίσιο της πανηγυρικής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του κτιρίου «Δ», που εκσυγχρονίστηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα με επιδοτήσεις του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως.
Τόσο τα εγκαίνια, όσο και η υπογραφή της σύμβασης, η οποία έγινε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Π. Πετρακόπουλο, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Κατσαφάδου, των Βουλευτών Γ. Μελά, Ν. Μανωλάκου, Ν. Δούνια, των Αντιπεριφερειάρχών Νήσων Β, Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και Οικονομικών Ν. Πέππα, του Δημάρχου Σπετσών Π. Λυράκη,  του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αθ. Λαμπρόπουλου,  αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, μελών του Ιδρύματος και εκπροσώπων φορέων.
Τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον κ. Πατούλη, για τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής διατύπωσαν τόσο οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, όσο και οι Τοπικές Αρχές και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Το έργο
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΑΣ Σ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΟ – ΧΩΡΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ». Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση του ακινήτου της οικίας Σωτ. Αναργύρου στην Ντάπια Σπετσών, για τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτιστικού πόλου για τη φιλοξενία εκθέσεων και συναφών δράσεων. Το κτίριο της οικίας Σωτ. Αναργύρου ιδιοκτησίας του Ιδρύματος «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών», είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στις Σπέτσες και υπήρξε κατοικία Εθνικού ευεργέτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι εργασίες που θα εκτελεστούν συνοπτικά είναι οι εξής:
• Επισκευή του κτιρίου από δομικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης και της απαιτούμενης ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού.
• Παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού (πυρασφάλεια, εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ κτλ).
• Αποκατάσταση του διακόσμου του εξωτερικού περιβλήματος του κτιρίου.
• Αποκατάσταση του διακόσμου του ισογείου και του κλιμακοστασίου του κτιρίου.
• Προστασία του διακόσμου του ορόφου του κτιρίου.
• Τοποθέτηση ελαφρών αναστρέψιμων κατασκευών για την αξιοποίηση του ορόφου ως χώρου εκθέσεων.
• Εκσυγχρονισμός των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου.
• Προσθήκη ημιυπαίθριου χώρου εκθέσεων, σε συνδυασμό με τον εξωραϊσμό του μεγάλου τοίχου του όμορου κινηματογράφου.
• Αποκατάσταση, συντήρηση και εκσυγχρονισμός του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου.