Από-λιγνιτοποίηση και νέες ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης στην Δυτική Μακεδονία

Ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στη Γιορτή Λαϊκών Αγορών για τα 90 χρόνια από την ίδρυση τους
27 Ιουλίου 2020
Επιστολή αγανάκτησης Δημάρχων ν. Θεσσαλονίκης προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης
28 Ιουλίου 2020
Show all

Από-λιγνιτοποίηση και νέες ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης στην Δυτική Μακεδονία

Με την Γ.Γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κα Αλεξάνδρα Σδούκου συναντήθηκε την Δευτέρα 27 Ιουλίου ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου «ΤΗΜΕΝΟΣ», του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Στημονιάρης.
Στόχος της συνάντησης εργασίας ήταν η διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους το Ερευνητικό Κέντρο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην ευαίσθητη περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Η Μεταλιγνιτική εποχή δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για την Δυτική Μακεδονία. Σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, στην μετά τον λιγνίτη εποχή, τίθενται οι βάσεις για ανάπτυξη νέων οικονομικών κλάδων οι οποίοι όχι μόνο θα υπερκαλύψουν τις όποιες απώλειες στην τοπική οικονομία αλλά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκονται η ενέργεια και η βιομηχανία, με ανάπτυξη Α.Π.Ε. όλων των μορφών, υβριδικών συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, βιομηχανικών μονάδων υποστήριξης της ηλεκτροκίνησης, βιομηχανιών φαρμάκων κα χημικών.
Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδιασμού θα έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διαθέτει υψηλό στελεχιακό δυναμικό αλλά και αναγνωρισμένη εμπειρία. Η ενεργός συμμετοχή του Πανεπιστημίου θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του, την προώθηση της καινοτομίας, τη διασύνδεση των φοιτητών του με την αγορά εργασίας και την δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων, θέσεων εργασίας.