Δήμαρχος Αχαρνών: Βροντερό “όχι” στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων

Προληπτικές εξετάσεις για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας από τον Δήμο Περιστερίου
24 Οκτωβρίου 2019
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: “Θέλουμε να κάνουμε την ΠΕΔΑ γνωστή στην κοινωνία”
25 Οκτωβρίου 2019
Show all

Δήμαρχος Αχαρνών: Βροντερό “όχι” στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων

Ο δήμαρχος Αχαρνών, κ. Σπύρος Βρεττός, ξεκαθαρίζει με επιστολές του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ότι η πόλη δεν πρόκειται να δεχθεί τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων.

Οι επιστολές του δημάρχου

Αναλυτικά οι τρεις επιστολές του δημάρχου έχουν ως εξής:

  1. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο δήμαρχος Αχαρνών απέστειλε επίσημο έγγραφο στους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γιώργο Κουμουτσάκο (υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη) και Πάτροκλο Γεωργιάδη (γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου) στην οποία αφού απαριθμεί τα τεράστια προβλήματα της περιοχής (δράση Ρομά, εμπόριο ναρκωτικών, παραβατικότητα, αδέσποτες σφαίρες κ.α), σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «δεδομένου ότι ο Δήμος Αχαρνών διαθέτει ήδη μια κλειστή δομή στη Σχολή της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, σαν Δήμαρχος, σας δηλώνω κατηγορηματικά, τόσο προσωπικά εγώ, όσο και σύσσωμος ο λαός των Αχαρνών, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε ή να αποδεχθούμε καμία νέα δομή με πρόσφυγες στην πόλη μας».

2. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σε δεύτερη επιστολή, αυτή τη φορά με αποδέκτη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο καθιστά σαφές ότι η διακήρυξη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού που αποκαλύπτει ότι οικίσκοι θα μεταφερθούν προς φύλαξη στο Στρατόπεδο Καποτά εντείνει τις ανησυχίες στην τοπική κοινωνία για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος τονίζει με έμφαση πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι «ο Δήμος Αχαρνών δεν αποτελεί την πίσω αυλή της Αθήνας, αρκετά προβλήματα έχει με το εμπόριο ναρκωτικών και τους τρείς (3) θύλακες Αυλίζα, Αγία Σωτήρα και οικισμό σεισμοπλήκτων ΚΑΠΟΤΑ».

«Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, αφού ήδη στην πόλη των Αχαρνών υφίσταται στη σχολή της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα μια δομή φιλοξενίας, δεν μπορούμε να δεχθούμε τόσο εγώ σαν Δήμαρχος, αλλά ούτε και οι Δημότες των Αχαρνών καμία επιπλέον δομή Φιλοξενίας» καταλήγει η επιστολή.

3. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Η τρίτη επιστολή έχει αποδέκτη το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θέτει υπόψη της υπουργού, Νίκης Κεραμέως την πλήρη αντίθεση της δημοτικής αρχής στις πληροφορίες που θέλουν να συμπεριλαμβάνονται και σχολεία της περιοχής των Αχαρνών στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής στο 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών και στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών (ως προς τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και στα 7ο, 13ο, 16ο και 23ο Δημοτικά σχολεία Αχαρνών (ως προς τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Και σε αυτήν την περίπτωση ο δήμαρχος Αχαρνών παίρνει σαφή θέση: «Σας ζητάμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας και να μην χρησιμοποιήσετε τις σχολικές μονάδες του Δήμου των Αχαρνών, όπως έχετε ανακοινώσει. Αυτό θα αποτελέσει από πλευράς σας μια έμπρακτη ένδειξη συμπαράστασης προς τους δημότες των Αχαρνών, των οποίων η ομαλή διαβίωση πλήττεται καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως σε διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος θα βρεθείτε ενώπιον έντονων αντιδράσεων, στις οποίες η Δημοτική Αρχή θα πρωτοστατήσει».