Δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου Δήμου Δίου –Ολύμπου

Πέλλα: Οι μαθητές του ΚΔΑΠΜΕΑ εμπνέονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο
29 Απριλίου 2021
Χανιά: Νέες μελέτες για Ενετικό Λιμάνι, Νέα Χώρα, Κουμ Καπί και Αγία Κυριακή
29 Απριλίου 2021
Show all

Δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου Δήμου Δίου –Ολύμπου

Η δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου Δήμου Δίου-Ολύμπου αφιερωμένο στην Επανάσταση του Ολύμπου του 1878, εντάσσεται προς χρηματοδότηση από το το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 270.000€, με απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΕΣ Στ. Πέτσα.

Όπως ενημερώνει, πρόκειται για την έγκριση και χρηματοδότηση της πρότασης, που κατέθεσε πέρσι τον Ιούλιο ο Δήμος Δίου-Ολύμπου στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021», και αποτελεί μία εκ των πρώτων πανελλαδικά δράσεων, που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».

Μεταξύ άλλων, στο Ψηφιακό Ιστορικό Μουσείο αναμένεται να φιλοξενηθεί το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, για την περίοδο της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878, το οποίο έχει στη διάθεσή του ο Δήμος. Στόχος είναι η προστασία του ιστορικού αυτού αρχείου ως κληρονομιά στις νεότερες γενιές, ενώ τα εκθέματα θα εκτείνονται χρονολογικά από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι το 1912-1913.

Αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία, όπως αναφέρει ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, θα δημιουργήσει ένα Ψηφιακό Μουσείο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση επισκέπτες κάθε ηλικίας από ολόκληρο τον πλανήτη. Παράλληλα θα αποτελέσει θεματοφύλακα της ιστορίας του τόπου και μία σημαντική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.