Δημόσιο – ΟΤΑ: Μόλις 3 στους 10 φορείς όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο

Ημερίδα του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Διαβήτης»
17 Νοεμβρίου 2022
Καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Δήμο Καβάλας
18 Νοεμβρίου 2022
Show all

Δημόσιο – ΟΤΑ: Μόλις 3 στους 10 φορείς όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο

Μόνο 798 δημόσιοι φορείς σε σύνολο 2.776 έχουν ορίσει ενεργειακούς υπευθύνους ως ώφειλαν με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, και την εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει εξοικονόμηση της τάξεως του 10% από όλον τον δημόσιο τομέα, τους φορείς του και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Ο καθορισμός ενεργειακού αλλά και διοικητικού υπευθύνου σε κάθε φορέα του Δημοσίου είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, εφόσον οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα είναι υπεύθυνοι για σειρά πράξεων που έχουν στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο είναι η Βουλή των Ελλήνων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Προεδρία της Κυβέρνησης – Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Πάντως, όσον αφορά τη Βουλή, πηγές του Κοινοβουλίου στους οποίους η «Κ» απηύθυνε το ερώτημα σχετικά με τον λόγο της καθυστέρησης ανέφεραν ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες και εντός των ημερών θα ολοκληρωθούν.

Μόλις 798 σε σύνολο 2.776 δημόσιων φορέων έχουν εναρμονιστεί με την εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Αλλοι φορείς οι οποίοι δεν έχουν ορίσει ακόμη ενεργειακό υπεύθυνο είναι οι ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Ιδρυμα Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ο ΟΑΕΔ.

Επίσης, περισσότερο από το 1/3 των δήμων και συγκεκριμένα οι 126 σε σύνολο 325 δεν έχουν δηλώσει κάποιον υπάλληλο ως ενεργειακό υπεύθυνο, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των μεγάλων δήμων έχει προχωρήσει στον ορισμό υπευθύνου. Ακόμη, πολλές αναπτυξιακές εταιρείες και νομικά πρόσωπα των δήμων έχουν αμελήσει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο, ενώ και η πλειονότητα των σχολικών επιτροπών δεν έχει εφαρμόσει τη σχετική διάταξη.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για το Δημόσιο είχε προϋπολογιστεί για το 2022 στα 700 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο όπως φαίνεται έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ποσού οφείλεται φυσικά στην αύξηση των τιμών του ρεύματος και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω της εξοικονόμησης, καθώς «για να βρεθούμε στα προϋπολογισθέντα επίπεδα θα έπρεπε να έχουμε εξοικονόμηση της τάξεως του 30%-50%. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο και για πρακτικούς σκοπούς αλλά και γιατί το Δημόσιο οφείλει να δώσει το παράδειγμα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Για τη δήλωση τόσο του ενεργειακού υπευθύνου όσο και του διοικητικού υπευθύνου έχει δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει μέτρα – κίνητρα για την επίτευξη της εξοικονόμησης, όπως ότι δεν θα εντάσσονται στη διαδικασία των προσλήψεων ούτε της κινητικότητας οι υπηρεσίες που δεν θα επιτύχουν τον στόχο της εξοικονόμησης.

Επίσης, όσες υπηρεσίες επιτύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% υπεράνω του στόχου που έχει τεθεί, θα λάβουν τα ανάλογα χρήματα στον προϋπολογισμό τους του επόμενου έτους, ενώ η επίτευξη του στόχου μείωσης 10% είναι προαπαιτούμενο ειδικά για τις υπηρεσίες που έχει προβλεφθεί μπόνους. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν ότι οι σχετικοί υπολογισμοί που αφορούν την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης θα γίνουν από τη νέα χρονιά, τονίζοντας ότι ο ορισμός ενεργειακού και διοικητικού υπευθύνου θα έπρεπε να έχει γίνει «χθες».