Βαρυσήμαντη και με μεγάλη σημασία για τον προγραμματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η ομιλία της προέδρου της Commission κας Ursula von der Leyen για την τεράστια και πολύ φιλόδοξη στροφή προς την Πράσινη Οικονομία.
Σχεδόν κάθε σημαντική πτυχή της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επανεξεταστεί υπό το πρίσμα των επιταγών της κλιματικής και οικολογικής έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τα νέα σχέδια που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.
Ολος ο κορμός της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας – Green New Deal- o οποίoς περιλαμβάνει τον αέρα που αναπνέουμε, το πώς καλλιεργούνται τα τρόφιμα, τον τρόπο που ταξιδεύουμε, τα κτίρια που κατοικούμε – αναδείχθηκε μέσα από μια ομάδα ντοκουμέντων εγγράφων, για τα οποία η πρόεδρος της Commission κα. Ursula von der Leyen, έκανε έκκληση προς τα κράτη μέλη και τους βουλευτές στις Βρυξέλλες να τα στηρίξουν ως προτάσεις, που θα αποτελούσαν τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της πολιτικής της σύγχρονης ΕΕ από την ίδρυση της όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα. Von der Leyen δήλωσε ότι το πακέτο έχει ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ευημερίας και αυτή θα είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης, για μια ανάπτυξη που δίνει περισσότερα χρήματα από ό, τι θα πάρει”. Το Green New Deal είπε “Δείχνει πώς να μεταμορφώσουμε τον τρόπο ζωής και εργασίας μας και το πως να παράγουμε και να καταναλώνουμε, έτσι ώστε να ζούμε πιο υγιείς και να κάνουμε τις επιχειρήσεις μας καινοτόμες. Θα βοηθήσουμε είπε την οικονομία μας να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης κάνοντας πρώτοι την μετάβαση και με γρήγορες κινήσεις ».
Εκτός από το να οδηγήσει τον κόσμο στον τομέα του κλίματος με τον προτεινόμενο στόχο του καθαρού μηδενικού άνθρακα μέχρι το 2050 και τη μείωση των εκπομπών κατά το ήμισυ έως το 2030, η ΕΕ θα εμβαθύνει βαθύτερα στα ριζικά προβλήματα που συμβάλλουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στη ρύπανση. Για παράδειγμα, στον τομέα της μεταποίησης: τις προηγούμενες δεκαετίες, η ΕΕ ήταν ικανοποιημένη με το να θέσει στόχους για τα ποσοστά ανακύκλωσης. Τώρα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οι ρυθμιστικές αρχές θα καθιερώσουν συγκεκριμένα πρότυπα για την κατασκευή αγαθών, ώστε να δημιουργήσουν κυκλική οικονομία και να καταργήσουν περιττά πλαστικά και άλλα απόβλητα προτού δημιουργηθούν.
Από το 2021, τουλάχιστον το 40% του προϋπολογισμού για την κοινή γεωργική πολιτική και το 30% των επιδοτήσεων για την αλιεία, θα αφιερωθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αντί να συμβάλουν σε υψηλότερες εκπομπές και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Ο τοξικός αέρας και οι επιπτώσεις του στην υγεία θα αντιμετωπιστούν μέσω αυστηρότερων απαιτήσεων για την ποιότητα του αέρα και θα αυξηθούν οι ενεργειακοί στόχοι για να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 100% έως το 2050. Περισσότερα εμπορεύματα θα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς και μέσω υδάτινων δρόμων και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την αεροπορική μετακίνηση θα μειώνονται.