Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού στην ΠΕ Σερρών

Πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
23 Νοεμβρίου 2021
Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τον ορισμό αντιδημάρχων
24 Νοεμβρίου 2021
Show all

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού στην ΠΕ Σερρών

Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού για το έτος 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο περιλαμβάνει τριάντα (30) έργα (19 ποιμνιοστάσια – βουστάσια, 9 αρδευτικά, μία αποθήκη και ένα διαλογητήριο – ψυγείο).

Το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο γεωργικών εγκαταστάσεων. Η σχετική δαπάνη επιδοτείται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να καταβάλλει το 1/5 έως το 1/3, περίπου, της συνολικής δαπάνης – ανάλογα με την περίπτωση.

Με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (με αγροτικό τιμολόγιο), οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή η δράση για τα ποιμνιοστάσια που με την ηλεκτροδότηση μπορούν να προχωρήσουν σε μηχανικό άρμεγμα των ζώων τους, με όλα τα σχετικά οφέλη (λιγότερος κόπος, μείωση του μικροβιακού φορτίου του γάλακτος, κ.λπ.).

Το φετινό πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 10ετίας, καθώς φέτος ανήλθε στο συνολικό ύψος των 323.001€. Από την δαπάνη αυτή ο ΔΕΔΔΗΕ επωμίζεται τα 150.559 €, η περιφέρεια τα 94.734€ και οι παραγωγοί καταβάλουν τα 77.708€.

Καλούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών να αξιοποιήσουν αυτήν την σημαντική δυνατότητα εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στον τομεάρχη γεωπόνο, που έχει οριστεί ως σύνδεσμος σε κάθε κοινότητα.