Επερώτηση του Α. Ακρίβου για την Ανακύκλωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Δραστική στροφή της Ε.Ε στην Πράσινη Οικονομία
13 Δεκεμβρίου 2019
Υπουργός Εσωτερικών: Σε ισχύ ο κανόνας 1:1 για προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά με εξαιρέσεις
16 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Επερώτηση του Α. Ακρίβου για την Ανακύκλωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Για το πολύ κρίσιμο ζήτημα της ανακύκλωσης έθεσε Επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο η δραστήρια παράταξη “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”, με επικεφαλής, ον περιφερειακό σύμβουλο, κ. Αθανάσιο Ακρίβο.

Η επερώτηση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 (Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου, οδός Κουμουνδούρου και Παπαναστασίου, Λάρισα).

Αναλυτικά, το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Κύριε Πρόεδρε,
η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή αποτελεί υποχρέωση προς τη χώρα μας, το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές αλλά και τυπική και θεσμική μας δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, η Ευρ. Επιτροπή, μέσω Έκθεσης Έγκαιρης Προειδοποίησής της έχει επισημάνει προς την Ελλάδα ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης, δίνοντας έμφαση στα οικονομικά κίνητρα και εργαλεία.

Βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της χώρας μας στη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.

Την ίδια στρατηγική υπηρετούν και οι πρόσφατες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2018/850 για ταφή, 2018/851 για απόβλητα, 2018/852 για συσκευασίες, 2018/849 για οχήματα τέλους κύκλου ζωής, μπαταρίες και συσσωρευτές και ηλεκτρικό/ηλεκτρονικό εξοπλισμό) που θέτουν αυστηρότερους στόχους και για τη χώρα μας.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανακύκλωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τον τίτλο «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», στο οποίο μετέχουν οι δήμοι: Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί υψηλός βαθμός του ποσοστού ανακύκλωσης ώστε η πρωτοβουλία να επεκταθεί παντού, και ανακοίνωσε ότι το 2020 θα κηρυχτεί «έτος ανακύκλωσης».

Στη χώρα μας η Δήμοι καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό ανακύκλωσης (στο συνολικό 18% που εμφανίζει με τον συμψηφισμό των βιομηχανικών αποβλήτων η χώρα), έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 45%, «και όταν έχει νομική υποχρέωση να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020».

Περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν υπάρχει νομική υποχρέωση μείωσης του σε 10% το 2035.

Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι να επιτευχθεί αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 55% το 2025, διαφορετικά θα ακολουθήσει επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, τα οποία θα πληρώσουμε όλοι μας, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 2020 οι δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ανακύκλωσης για πέντε Δήμους, από τους οποίους κανένας δεν είναι από την Περιφέρειά μας, με έμφαση στην «χωριστή διαλογή στην Πηγή».

Με την χρήση των νέων τεχνολογιών επιτυγχάνεται αξιόπιστη και αληθινή ανακύκλωση και παράγοντας υλικά που είναι 100% καθαρά.

Παράλληλα με το «οικονομικό εργαλείο» για την ενθάρρυνση παρέχεται ανταποδοτικό αντίτιμο που ανέρχεται σε 3 λεπτά του ευρώ για κάθε 1 πλαστική, μεταλλική και γυάλινη συσκευασία που ανακυκλώνεται.

Τα παραπάνω περιέχονται στα «σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης» τα οποία θα τοποθετηθούν σε όλους τους δήμους μετά την πιλοτική εφαρμογή στους πρώτους πέντε με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 220.000 κατοίκων και παραγωγή 95.000 τόνων αποβλήτων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προς αυτήν την κατεύθυνση;
Με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία με τους δήμους που έχουν την αρμοδιότητα για την αύξηση της ανακύκλωσης;
Έχετε ενημέρωση γιατί δεν συμμετείχε κάποιος δήμος της Θεσσαλίας στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών;
Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής, σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε υλοποίηση σεμιναρίων – ενημερώσεων στα σχολεία για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και γενικότερα την κυκλική οικονομία;
12 Δεκεμβρίου 2019

Για την Περιφερειακή Παράταξη “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”
Αθανάσιος Ακρίβος, επικεφαλής Παράταξης, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας