Επικίνδυνο μπούλινγκ σε 80χρονη στην Αγία Παρασκευή, στην Πανδημία, επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες! (photos)

Νέα ΠΥΣ για δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση περιλαμβάνει, εκτός της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο
28 Δεκεμβρίου 2020
ΠΕΡΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ
28 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Επικίνδυνο μπούλινγκ σε 80χρονη στην Αγία Παρασκευή, στην Πανδημία, επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες! (photos)

Έκπληξη μας δημιουργεί για άλλη μία φορά η πραγματικότητα. Πραγματικότητα που, πολλές φορές ξεπερνά και την φαντασία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, της πανδημίας!
Άλλο ένα παράδειγμα εκφοβισμού και απανθρωπιάς συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Αγία Παρασκευή, στο Λεκανοπέδιο. Κάποιοι γείτονες τα βάλανε με μία ογδοντάχρονη γυναίκα, δημότη Αγ. Παρασκευής, την κ. Δ., την εκφοβίζουν πολύ έντονα και συστηματικά, σε σημείο να κινδυνεύει η υγεία της. Στην κορύφωση της πανδημίας. Μέσα στις γιορτές! Και ο λόγος που επικαλούνται: ενοχλούνται που ταΐζει αδέσποτα γατάκια, από τα οποία στειρώνει όσα περισσότερα μπορεί!
Αδέσποτα γατάκια, όπως ταΐζει η ογδοντάχρονη γυναίκα για περισσότερα από 40 χρόνια, από την πρώτη στιγμή που αγόρασε το σπίτι αυτό και μετακόμισε η οικογένεια. Στα γατάκια προσφέρει ξηρή τροφή και νερό, με δικά της έξοδα, με πολλή αγάπη, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και σεβασμού της κοινότητας, όπως διαπιστώσαμε και εμείς στην επιτόπια επίσκεψή μας. Όπως άλλωστε φαίνεται και στη φωτογραφία της δημοσίευσης (το καλώδιο και το μηχάνημα που φαίνεται πίσω από την κ. Δ. το έχει παρατήσει έτσι η διαχείριση της πολυκατοικίας). Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι η μικρή περιοχή που χρησιμοποιούν οι γάτες είναι η περισσότερο καθαρή και τακτοποιημένη του πίσω κοινόχρηστου χώρου της πολυκατοικίας.
Για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί: στις 29 Νοεμβρίου 2020, η Διαχείριση της Πολυκατοικίας τοιχοκολλά Πρόσκληση για Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), με ένα στην πραγματικότητα θέμα, το «3. Αδέσποτα ζώα εντός πυλωτής και κήπου» (δείτε την σχετική Πρόσκληση –με σβησμένα τα Στοιχεία της Πολυκατοικίας- στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ). Ημερομηνία Συνέλευσης: 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις μία βδομάδα μετά!
Η Συνέλευση έγινε τελικά (για λόγους απαρτίας) στις 13 Δεκεμβρίου 2020, με ελάχιστα άτομα, σε περίοδο καραντίνας, σοβαρών περιοριστικών μέτρων και εορτών! Δύο μέρες μετά, στις 15 Δεκεμβρίου, τοιχοκολλήθηκε ένα κείμενο που αποκαλείται «Ανακοίνωση – Ενημέρωση», μονοθεματικό: «Διατήρηση κατοικιδίων ζώων (σκύλων και γατών) εντός της πολυκατοικίας, της πυλωτής και των κοινόχρηστων χώρων». Το κείμενο, τριών (3) σελίδων μπορείτε να το δείτε στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.
Με το Κείμενο αυτό: (α) Διατάζουν να μην ταΐσει κανείς ξανά ζώα στους «Κοινόχρηστους Χώρους της Πολυκατοικίας και στον Κήπο» (β) Αποφασίζουν ότι θα απομακρύνουν τα σκεύη που προορίζονται για τροφή και νερό αδέσποτων ζώων (γ) Αναφέρονται σε περίεργη «Απολύμανση», η οποία θα μπορούσε να θέσει άμεσα σε κίνδυνο τη υγεία των ζώων, (δ) Εκφοβίζουν πολύ επιθετικά, με αναφορές απαγόρευσης ακόμα και για τα Δεσποζόμενα Ζώα.
Και οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση δεν σταματούν εκεί: εκφοβίζουν και προφορικά, την κ. Δ., της επιτίθενται λεκτικά, την απειλούν για αστρονομικά και πολλαπλά πρόστιμα, τονίζουν την «με κάθε τρόπο απομάκρυνση των γατών», την απειλούν ακόμα και για τις γάτες που φιλοξενεί στην οικία της!
Τι θέλουν με αυτή την «Ανακοίνωση – Φιρμάνι», που εμπνεύστηκαν και συνέταξαν 2-3 «καλοί» γείτονες: υποχρεώνουν την κ. Δ. να ταΐζει –μετά από 40 χρόνια- τα αδέσποτα στο δρόμο. Πρακτικά να αυξηθούν γεωμετρικά οι πιθανότητες να παρουσιαστεί σημαντικό πρόβλημα υγείας στην ίδια, αλλά και να «εξοντωθούν» οι αδέσποτες γάτες, γιατί:
(α) Θα είναι πολύ μεγαλύτερη η έκθεση της κ. Δ. στον κορονοϊό, στις καιρικές συνθήκες, σε ψυχική πίεση, σε πιθανότητα ατυχήματος στον στενό δρόμο με διερχόμενο αυτοκίνητο.
(β) Σχεδόν βεβαιότητα για τον κίνδυνο θανάτου των γατιών, από τα αυτοκίνητα, αλλά κυρίως από τον κίνδυνο δηλητηρίασης με φόλες. Άλλωστε, πριν λίγες εβδομάδες, σε απόσταση 100 μέτρων είχαν ρίξει φόλες και είχαν πεθάνει αρκετά ζώα, κάτι που έχει συμβεί δύο φορές, τουλάχιστον, μέσα στο 2020.
Και δεν σταματούν στις αδέσποτες γάτες που ταΐζει η κ. Δ: στο ίδιο κείμενο, αλλά και λεκτικά, την απειλούν ανοικτά ότι θα της στερήσουν και τις γάτες που διατηρεί στο σπίτι της: τρεις αδέσποτες γάτες που έχει στειρώσει και υιοθετήσει, οι οποίες έχουν όλη την αναγκαία ιατρική παρακολούθηση και ζουν σε ένα ποιοτικό και καθαρό περιβάλλον!
«Η μητέρα μου είναι μία γυναίκα που έχει μάθει πάντα να προσφέρει στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαία και η δουλειά που είχε από μικρό παιδί επιλέξει: Νοσηλεύτρια», δήλωσε στο otanews.gr ο γιός της Μ. «Μένουμε στο σπίτι αυτό από το 1979, πάντα με κουλτούρα αγάπης για τα ζώα και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια η μητέρα μου ζει μόνη, και η ιδιαίτερη, προστατευτική σχέση που έχει με τα ζώα λειτουργεί υποστηρικτικά γι’αυτήν, ιδιαίτερα τώρα με την καραντίνα. Έχει μεγάλη ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματα αγάπης και προστασίας προς τα αδέσποτα, συνήθεια που λειτουργεί πολύ υποστηρικτικά και θεραπευτικά στη ψυχολογία της. Τους προσφέρει ξηρά τροφή και νεράκι, κάνει υπερπροσπάθεια, με άλλες φιλόζωες κυρίες της γειτονιάς, να τα πιάσει και να τα στειρώσει, έχει ήδη στειρώσει τα περισσότερα, σέβεται απόλυτα τους χώρους, την υγιεινή και την αισθητική τους. Έχει βοηθήσει να υιοθετηθούν ορισμένα γατάκια, ενώ συχνά φωτογραφίες από τα αδέσποτα αυτά δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα, με την ελπίδα της υιοθεσίας και της ευζωίας τους. Και μιλάμε για 6-7 γάτες».
Και συνεχίζει: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η συμπεριφορά, από 2-3 γείτονες, που θέλουν να επιβάλλονται. Ενεργούν πολύ εκφοβιστικά. Το ζήτημα εμφανίζεται κυρίως αυτή τη χρονιά, μέσα στην πανδημία. Αρχικά, άφησαν εμένα, τον γιό της, έξω από οποιαδήποτε ενημέρωση και διάλογο, αν και τους το είχα ζητήσει ξεκάθαρα το αντίθετο: μου μίλησαν άσχημα και αυταρχικά, όταν προσπάθησα τον Μάρτιο να καταλάβω τι πρόβλημα έχουν. Μετά δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα. Στη συνέχεια, σταμάτησε η μητέρα μου να με ενημερώνει: «Μην ασχολείσαι εσύ. Μπορεί να τσακωθείς, εγώ μένω εδώ, εμένα θα κυνηγάνε» μου έλεγε. Τώρα κατάλαβα ότι απαντούσε έτσι επειδή τους φοβόταν! Ανησυχώ πολύ για τη συνέχεια. Ανησυχώ για τη μητέρα μου, τη ψυχολογική της κατάσταση, την αμεσότερη επαφή της με τον κορωνοϊό αν ταΐζει έξω τα γατάκια. Ανησυχώ και για τις άμεσες επιπτώσεις από αυτόν τον εκφοβισμό που βιώνει καθημερινά: αμέσως μετά τις «Ανακοινώσεις» αυτές εμφάνισε πολύ υψηλή πίεση και λιποθυμικές τάσεις. Επηρεάστηκε πολύ ψυχολογικά. Ανησυχώ και για τα γατάκια. Είναι ευκολότερος στόχος για φόλες έτσι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.»
Αυτά λοιπόν βιώνει μία ογδοντάχρονη ζωόφιλη στην Αγία Παρασκευή, στην κορύφωση της πανδημίας. Τελικά ο κορωνοϊός είναι φονικότερος για τους ανθρώπους ή για τις κοινωνίες τους; Όταν η αλληλεγγύη και η διατήρηση των δικτύου σχέσεων των ανθρώπων –με κάθε τρόπο- είναι το ζητούμενο, φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις επιλέγεται η ανθρωποφαγία και η επιθετικότητα.
Κάνουμε λοιπόν γνωστή την περίπτωση του επικίνδυνου μπούλινγκ στην ογδοντάχρονη κ. Δ., στην Αγία Παρασκευή, επειδή η γυναίκα σίτιζε αδέσποτες γάτες, ελπίζοντας ότι η δημοσίευση αυτή θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων, ώστε να σταματήσει αυτή η οδυνηρή κατάσταση για την γυναίκα, να προστατευτεί και να υποστηριχτεί αποτελεσματικά. Και να προστατευτούν καλύτερα τα αδέσποτα ζώα από υπαρκτούς, άμεσους κινδύνους (φόλες, αυτοκίνητα, κ.α.)
Η κ. Δ. είναι Θύμα Εκφοβισμού (Μπούλινγκ) μέσα στην Πανδημία, που ξεκινά από μία μικρή μερίδα γειτόνων της, αλλά μεγιστοποιείται με τη σιωπή όλων. Ο εκφοβισμός αυτός είναι συνεχής και συστηματικός. Ο φόβος την έχει εγκλωβίσει για αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να μην τον εξωτερικεύει και να μην έχει ενημερώσει κανέναν, ούτε καν τον γιό της!
Ο Εκφοβισμός αυτός εκφράζεται με πολλούς και ποικίλους τρόπους, την απειλούν μέχρι και με την απώλεια των λατρεμένων οικόσιτων γατιών της, κατάσταση που τεκμηριωμένα θα οδηγήσει σε σοβαρά ψυχο-σωματικά προβλήματα, την περιθωριοποίησή της και τον κοινωνικό αποκλεισμό της.
Ζητείται η βοήθεια, η αλληλεγγύη και η συνδρομή των θεσμοθετημένων Οργάνων της διοίκησης, του Δήμου και της Κοινωνίας των πολιτών, για την προστασία της ίδιας, αλλά και των ζώων που σιτίζει. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με την ηλεκτρονική διεύθυνση mixbourg@gmail.com .
Όλα τα σχετικά στοιχεία για το ζήτημα εκφοβισμού της κ. Δ. είναι γνωστά στο Otanews.gr και διαθέσιμα στους αρμόδιους φορείς, εφόσον αυτό ζητηθεί.