Εργασιακό νομοσχέδιο: Έρχονται ειδικές συμβάσεις ευέλικτης εργασίας
Τι προβλέπει διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου
Ποινικές (εκτός από αστικές) ευθύνες θα υπάρχουν για όσους παρεμποδίζουν το δικαίωμα της εργασίας, σύμφωνα με διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου (επικύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152) που δόθηκε με καθυστέρηση στη δημόσια διαβούλευση με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.
Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, ορίζεται ρητά ότι όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία εις βάρος τους ή συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους, ιδίως κατά τη διάρκεια απεργίας, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.
Σε περίπτωση υποτροπής, τα όρια διπλασιάζονται. Τονίζεται ότι με την προωθούμενη νομοθετική διάταξη συμπληρώνεται ο εργασιακός νόμος Χατζηδάκη και πλέον, εκτός από αστικές ευθύνες, οι συνδικαλιστές θα έχουν και ποινικές ευθύνες.
Οι διατάξεις
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:
- Ρυθμίζεται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα το ζήτημα ειδικών, ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως των «συμβάσεων μηδενικών ωρών εργασίας» (zero hours contract) καθώς και της κατά παραγγελία απασχόλησης (on demand). Πρόκειται για ένα μοντέλο απασχόλησης, που ο εργοδότης μπορεί να καλεί τον απασχολούμενο όποτε τον χρειάζεται και να τον πληρώνει ανάλογα με τις ώρες που έχει εργαστεί. Τέτοιες μορφές απασχόλησης είναι πολύ συχνές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας.
- Δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμφωνίες ή να τίθενται ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου. Η διάταξη απελευθερώνει τη δυνατότητα απασχόλησης πέραν του νόμιμου ωραρίου σε έναν εργοδότη και τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη, χωρίς συνολικά η εργασία να εκτείνεται πέραν των 13 ωρών.
- Για πρώτη φορά, η ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής περιόδου που θα είναι πια 6 μήνες θα αποτελεί και την ημερομηνία πρόσληψης του εργαζομένου εφόσον γίνει πρόσληψη μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου.
- Για πρώτη φορά, επίσης, δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» όπου νέοι επιστήμονες – εργαζόμενοι εντός και εκτός Ελλάδας θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης.