Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: “Η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της εποχής μας”

Γιατί γεμίζει βελανιδιές το Πεντελικό
9 Δεκεμβρίου 2019
Πράσινο Κίνημα: Να υιοθετήσει και η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
11 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: “Η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της εποχής μας”

Δήλωση του Νίκου Παπαδάκη, επικεφαλής της παράταξης “Αττική – Πράσινη Περιφέρεια”, εντεταλμένου συμβούλου για το Περιβάλλον

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρουσιάζεται σήμερα, προσδοκώντας να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο, καθώς θα αποτυπώνει, για πρώτη φορά, τον στόχο της Κλιματικής Ουδετερότητας της ΕΕ για το 2050.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική – Πράσινη Περιφέρεια”, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για το Περιβάλλον Νίκος Παπαδάκης, τοποθετήθηκε για αυτή την τόσο σοβαρή εξέλιξη συνδέοντας την χθεσινή ημέρα της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε: “Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνήλθε στο Παρίσι.
Ποτέ άλλοτε δεν κινδύνευσε να καταστρατηγηθεί εξ ολοκλήρου και να καταστεί κενού περιεχομένου, όσο την περίοδο που διανύουμε…
Θύτης είναι οι ολέθριες επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης που επέρχονται στον Πλανήτη μας και το οξύμωρο είναι ότι αυτές οφείλονται σε συντριπτικό ποσοστό στον ανθρωπογενή παράγοντα, όπως η επιστήμη, εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταστήσει κατηγορηματικά σαφές, με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Απειλούνται 1 δισ. άνθρωποι.
Σήμερα 11 Δεκεμβρίου, η Ευρώπη πρωτοστατεί παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τη μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της εποχής μας. Να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, ”περνώντας” στην πραγματική δράση για την Κλιματική Κρίση.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα θα αποτυπώνει, για πρώτη φορά, στο δίκαιο τον στόχο της Κλιματικής Ουδετερότητας της ΕΕ για το 2050.
Αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και απομάκρυνση από την ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται, περιορίζοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου μέχρι το 2030 και την εκμηδένιση τους το αργότερο μέχρι το 2050.
Αυτό απαιτεί την επέκταση και σε άλλους τομείς του συστήματος εμπορίας εκπομπών, το οποίο ήδη βοηθά την ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές από τους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας. Η ανάπτυξη καθαρότερων πηγών ενέργειας και πράσινων τεχνολογιών θα μας δώσει τη δυνατότητα να παράγουμε, να μετακινούμαστε, να καταναλώνουμε και να ζούμε με πιο οικολογικό τρόπο.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια πραγματικά κυκλική οικονομία και να προστατευθεί η βιοποικιλότητα.
Πάνω απ’ όλα όμως, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για μια δίκαιη και κοινωνικά εξισορροπημένη μετάβαση.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε κανένα άτομο και καμία περιφέρεια να μην μείνει έξω από τον μεγάλο μετασχηματισμό του μέλλοντος.”