Ημερίδα του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Διαβήτης»

Μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο: «Ανακύκλωση και Περιβάλλον» στο δήμο Κατερίνης
17 Νοεμβρίου 2022
Δημόσιο – ΟΤΑ: Μόλις 3 στους 10 φορείς όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο
18 Νοεμβρίου 2022
Show all

Ημερίδα του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Διαβήτης»

Γ. Πατούλης: «Πρόληψη, Ενημέρωση και Επαγρύπνηση τα κλειδιά για την προστασία από τον Διαβήτη»

Την ανάγκη να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και η επαγρύπνηση της πολιτείας σχετικά με τον διαβήτη και τον κρίσιμο ρόλο των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Υγείας στον τομέα της πρόληψης, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την ημερίδα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Διαβήτης», που διοργάνωσε το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου και Δημοτική Σύμβουλος Δρ Μαρία Γώγου και η Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κ.Υ. Αμαρουσίου, Πρόεδρος Σικιαριδείου Ιδρύματος κ. Κορίνα Λιούτα, τις οποίες ο Περιφερειάρχης συνεχάρη για τη διοργάνωση, επισημαίνοντας «την αξία ενημερωτικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στους Δήμους και τις γειτονιές της Αττικής μας».

Την ημερίδα χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Β. Γιαννακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι, Στέφανος Τσιπουράκης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, και Ρένα Χαλιώτη, η επικεφαλής του Γραφείου Ισότητας ΕΝ.ΠΕ. και Αν. Διοικήτρια Γ.Ν.Δ.Α. «Αγία Βαρβάρα» Φωτεινή Βρύνα και πολλοί εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Αμαρουσίου. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την επιστημονική αρωγή της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

«Αναγκαία η πρόσβαση όλων των πολιτών στην εκπαίδευση για το διαβήτη»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, εστιάζοντας στη σημασία της πρόληψης αλλά και της ενημέρωσης για τον διαβήτη, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων στην Εκπαίδευση για τον διαβήτη.

Για την Πρόληψη, φυσικά, σε όλα τα στάδια της ζωής
και για την καλύτερη Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη,
με δεδομένο, όπως ανέφερε, τη θεαματική αύξηση στην χώρα μας στον Σακχαρώδη διαβήτη.

Στη συνέχεια και με αφορμή την πανδημία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως ο μεγάλος αριθμός μολύνσεων προμηνύει περαιτέρω εκτίναξη του αριθμού των διαβητικών ασθενών. Σ΄αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω:

της Ευαισθητοποίησης του κοινού,
και της επαγρύπνησης της πολιτείας, καθώς «o κίνδυνος δείχνει να ελλοχεύει για την εμφάνιση διαβήτη, πλέον, σε έναν στους δύο πολίτες της χώρας. ΜΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ».
Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση για τον διαβήτη τόσο για τους επαγγελματίες υγείας, όσο και για τους ίδιους τους πάσχοντες ώστε να ενταθεί η έγκαιρη διάγνωση, η εκπαίδευση για την θεραπεία και η Πρόληψη για τον Σακχαρώδη διαβήτη.

Στην Περιφέρεια Αττικής η Υγεία των πολιτών και η προστασία της παραμένει βασική επιλογή μας

Σε αυτή την προσπάθεια υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τη σημασία να έχει κεντρικό ρόλο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Στην Περιφέρεια Αττικής, αποδεικνύουμε καθημερνά ότι πιστεύουμε σθεναρά στην αξία του προσυμπτωματικού έλεγχου, τον οποίο από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας εντατικά υλοποιούμε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, ΕΔΔΥΠΠΥ. Γιατί για εμάς η Υγεία των πολιτών και η προστασία της, παραμένει βασική επιλογή μας.

Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας που δημιουργήσαμε στους δήμους της Αττικής.

Και με το πρώτο ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ της χώρας, με προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, να έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Αμαρουσίου, ήδη από το 2014 . Ενώ, παράλληλα, επιτρέψτε μου να θυμίσω, ότι οκτώ χρόνια πριν, ως πρωτοπόρος ο Δήμος Αμαρουσίου, είχε κεντρική συμμετοχή στο Παγκόσμιο συνέδριο για τις Υγιείς Πόλεις , που έλαβε χώρα στην Αττική, με την συμμετοχή στελεχών του ΠΟΥ. Και ειχε αναδείξει από τότε, ως πρότυπος δήμος, το Μαρούσι, τις καλές πρακτικές των υγιών πόλεων ανά τον κόσμο και τις καινοτόμες -για τότε, ιδέες και προοπτικές.

Σήμερα, το κάνουμε πράξη σε όλη την Αττική.

Και δράττομαι της ευκαιρίας να ανακοινώσω, στην σημερινή εκδήλωση,

στον Δήμο της καρδιάς μου, από τον οποίο ξεκίνησαν όλα ότι η Περιφέρεια Αττικής ενετάχθη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών για την Υγεία του ΠΟΥ, μεταξύ 39 Περιφερειών της Ευρώπης», σημείωσε.