Η απλή αναλογική θα δώσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία – το νέο που δημιουργείται…

Οι δυνάμεις της προόδου ενώνονται για ένα κοινό πολιτικό σχέδιο…
28 Δεκεμβρίου 2021
ΥπΑΑΤ: Πρόσκληση στους Δήμους για αγροτική οδοποιία
28 Δεκεμβρίου 2021
Show all

Η απλή αναλογική θα δώσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία – το νέο που δημιουργείται…

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης *

Η γέννηση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος είναι γεγονός καθώς ανακοινώθηκε ότι το Πράσινο Κίνημα, η Πράσινη Αριστερά και η Σοσιαλιστική Προοπτική συνεκτίμησαν ότι οφείλουν να εργαστούν από κοινού με στόχο να εκπονήσουν συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και ένα ρεαλιστικό σχέδιο για ένα βιώσιμο μοντέλο ευημερίας που θα βελτιώνει την καθημερινότητα και θα δίνει λύσεις στα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα της κοινωνίας. Θα δίνει ελπίδα στη Δημοκρατία, προστασία στον πλανήτη και όραμα στους πολίτες για να συμμετάσχουν στην επόμενη μέρα της ανασυγκρότησης της Ελλάδας.

Όπως τονίσθηκε και στην κοινή ανακοίνωση – που εκδόθηκε την Δευτέρα 20/12 μετά από ενδελεχείς συζητήσεις – υπάρχει ο συντονισμός αλλά και η αναγκαία προεργασία με βάση την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας η οποία θα στοχεύει στον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας σε προοδευτική και οικολογική κατεύθυνση.

Κοινός τόπος αυτού του πολιτικού εγχειρήματος είναι η ριζική αναδιάταξη της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων προς όφελος της κοινωνίας. Και κοινός στόχος είναι η συσπείρωση των όμορων δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές.

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ανακοινώθηκε ότι έχει ξεκινήσει ο ανοιχτός διάλογος – σε αυτή τη φάση των τριών πολιτικών δυνάμεων – με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού πολιτικού σχεδίου και την προώθηση κοινών δράσεων των Αριστερών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών, Πράσινων και Δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

Όπως υπογραμμίσθηκε με σαφήνεια, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος είναι εφικτή όπως και είναι απαραίτητη. Και θα πρόσθετα ότι αποτελεί και όρο επιβίωσης της κοινωνίας μας που θα κληθεί να επιλέξει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, σε συνθήκες απλής αναλογικής, δηλαδή με «κουλτούρα συνεργασιών» που θα στηρίζονται και θα βασίζονται όμως σε καλά δουλεμένες προγραμματικές συμφωνίες. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καλούνται λοιπόν να ανταποκριθούν και να συνδιαμορφώσουν με την ενεργή τους στάση και πρακτική έναν νέο πολιτικό χώρο που βασικό στόχο θα έχει τη Βιώσιμη Κοινωνική Ευημερία. Η λαγνεία των αριθμών και της δήθεν ανάπτυξης – που αφορά μόνο τους πολύ λίγους – δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να τερματιστεί την ημέρα των εκλογών και αυτό θα κάνουμε.

Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να βιώνει μισανθρωπικές πολιτικές και πρακτικές που καλύπτονται μέσα από μια (πρωτοφανή) δικτατορία των μέσων αποβλάκωσης που μισθοδοτούνται από ύποπτα «κανάλια» αλλά και επιλεκτικά διοχετευόμενο κρατικό χρήμα. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως «Μαξίμου Α.Ε.» (όπως σωστά κατηγγειλε και η αείμνηστη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά). Οι επόμενες εθνικές εκλογές οφείλουν να αναδείξουν μέσα από την απλή αναλογική μια εντελώς διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία (απο την σημερινή) και στη συνέχεια μια κυβέρνηση που θα αφορά τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και όχι τις αποκαλούμενες «αγορές», την ολιγαρχία και τις βαθιές τσέπες τους. Που θα σταματήσει το πλιάτσικο του εθνικού πλούτου και θα αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ανθρώπων μας και της χώρας. Που θα χτίσει την νέα Ελλάδα του 21ου αιών για το λαό μας.

Το νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που ανακοίνωσε την δημιουργία του, θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση – με όπλο και σύμμαχο τον Ελληνικό Λαό. Το Πράσινο Κίνημα που εκφράζει τον «πράσινο χώρο» και τις «πράσινες πολιτικές» στη χώρα μας, ενώνει τις δυνάμεις του με όλες τις άλλες όμορες και δημοκρατικές δυνάμεις.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με κεντρικό θέμα το πολιτικό σύστημα και τα αδιέξοδα της χώρας όπου εκεί θα εκφραστεί για πρώτη φορά η δυναμική του εγχειρήματος καθώς θα έχει ολοκληρωθεί και το πολιτικό σχέδιο που θα έχει συμφωνηθεί – το οποίο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια σε συνέντευξη τύπου στον Ελληνικό λαό.

*Δημοσιογράφος – Επικεφαλής επικοινωνίας και εκπρόσωπος τύπου του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ