Απ. Τζιτζικώστας για ΕΣΠΑ: Στόχος μας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών
16 Φεβρουαρίου 2023
ΥΠΕΝ: Δασικές εκτάσεις χωρίς τίτλους κυριότητας του δημοσίου θεωρούνται ιδιωτικές
17 Φεβρουαρίου 2023
Show all

Η Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία

Γράφει ο Διονύσης Καψής, Οικονομολόγος, υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας με το Πράσινο Κίνημα

Η ιστορία διαχρονικά έχει τοποθετήσει την Αρχαία Ολυμπία στην κορυφή της πολιτιστικής και αθλητικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Οι σκέψεις που ακολουθούν κοιτάζουν προς το μέλλον σεβόμενες απόλυτα το παρελθόν.

Την αξία της Αρχαίας Ολυμπίας και τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού τις γνωρίζουν όλοι. Ωστόσο, μετά τις εντυπωσιακές τελετές, μετά τις απευθείας τηλεοπτικές μεταδόσεις και την προβολή του τόπου μας διεθνώς, πέφτει και πάλι η ίδια γνωστή και καταθλιπτική σιωπή, μέχρι να επιστρέψουν σε δύο χρόνια, τα συνεργεία για έναν νέο γύρο εκδηλώσεων. Κι ύστερα πάλι σιωπή…

Κατά το παρελθόν ακούστηκαν μεγαλεπήβολα σχέδια, μέχρι και για… κρατίδιο με ειδικό καθεστώς. Αποτέλεσμα μηδέν, παρά μόνος επιδερμική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σταχυολογούμε:

Δεν έγινε τίποτα για απαλλαγή και εκμετάλλευση των σκουπιδιών.

Δεν έγινε τίποτα για την αποχέτευση, την ύδρευση, την δασοπυρόσβεση για τις κατολισθήσεις, για την ερήμωση από την αδιαφορία για το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής. Δεν έγινε τίποτα για την ανάπτυξη (διερχόμενος τουρισμός, αγροτικό κεφάλαιο, γεωργία – κτηνοτροφία), σε πρωτόγονο επίπεδο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα μπορούσε, όμως, να έχει συνεργασία με διάφορους φορείς για διερεύνηση και μόνιμη λύση των ανωτέρω ζητημάτων.

Η χρηματοδότηση όλων των ανωτέρω αναπτυξιακών προτάσεων και όποιων άλλων προκριθούν για προβληματισμό μπορεί να γίνει μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα.

Υπάρχει, όμως και μία άλλη πρόταση, δύσκολη, αλλά αποτελεσματική, αν ο κόσμος της Ολυμπίας την εγκρίνει: Να αρνηθεί η δημοτική αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, με αίτημα την οικονομική στήριξη των Χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία σειρά ‘έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.

Όταν από την κοιτίδα του ολυμπισμού οι ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες αντλούν τρισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια, ας αναγνωρισθεί σε αυτόν τον τόπο η υποχρέωση, στο ελάχιστο, για την ανάπτυξη του…

Να θεσπισθεί, δηλαδή, μία ελάχιστη συμμετοχή των πολλών “χορηγών” σε έναν οικονομικό οργανισμό, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του δήμου και μέσω αυτού θα χρηματοδοτούνται έργα αναβάθμισης της περιοχής, με κύριο βάρος στον πολιτισμό και στις τέχνες.

Ναι, είναι δύσκολο να ληφθεί μία τόσο σημαντική απόφαση. Για αυτό προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στον δήμο, αφού προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών