Θεσσαλονίκη: Προσβάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα η ιστορική έπαυλη Βίλα Μορντώχ – Δημιουργείται «Γραφείο ΑμεΑ»
Τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορική έπαυλη της Θεσσαλονίκης, τη Βίλα Μορντώχ, όπου πραγματοποιείται πλήθος κοινωνικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων τόσο στον εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό της χώρο, θα έχουν πλέον άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στο κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ.’Ολγας και 25ης Μαρτίου και αποτελεί την έδρα της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, εγκαταστάθηκε αναδιπλούμενη πλατφόρμα για τη μεταφορά των ατόμων με κινητικά προβλήματα, αξίας 16.000 ευρώ, δωρεά της εταιρείας Kleemann. Η επίσημη παραλαβή της πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, αντιδημάρχων και συμβούλων της κοινότητας.
Ως «μικρά βήματα, αλλά μεγάλες νίκες της καθημερινότητας» χαρακτήρισε ο κ.Αγγελούδης την εγκατάσταση της πλατφόρμας για τη μεταφορά των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ευχαρίστησε την εταιρεία για τη δωρεά της ώστε το κτίριο να γίνει προσβάσιμο, καλώντας και άλλες επιχειρήσεις να αφήσουν το «αποτύπωμα» τους στην πόλη.
«Η συγκεκριμένη κίνηση, με την τοποθέτηση μιας πλατφόρμας, δίνει μια ανάσα και μια αίσθηση πως δεν είμαστε μόνοι. Οι συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία, έχουν δικαίως μεγάλες απαιτήσεις. Γιατί έχουν εισπράξει πολύ λίγα από αυτά που δικαιούνται από την κοινωνία», συμπλήρωσε ο κ.Αγγελούδης.
Από την πλευρά της εταιρείας ο γενικός διευθυντής του Ομίλου, Γιάννης Σανιδιώτης, υπογράμμισε πως «η δωρεά στη Βίλα Μορντώχ αποτελεί ακόμη ένα βήμα που συνεισφέρει στην ένταξη, στην ισότιμη συμμετοχή, στη δυνατότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, Μανώλης Σύλλης, ανακοίνωσε πως από την 1η Οκτωβρίου θα λειτουργεί στη Βίλα Μορντώχ «Γραφείο ΑμεΑ» το οποίο θα καταγράφει τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Δύο φορές το μήνα, κάθε 1η και 15η, κοινοτικός σύμβουλος θα καταγράφει τα παράπονα και τα αιτήματα και άμεσα θα ενημερώνει τις υπηρεσίες του δήμου για την εξυπηρέτησή τους.
Η Βίλα Μορντώχ κτίστηκε το 1905 ως κατοικία Οθωμανού μεράρχου σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη. Αργότερα πωλήθηκε στον Σαμουήλ Μορντώχ από τον οποίο πήρε το όνομά της.