Κορωνοϊός και κατοικίδια: Ειδικοί εξηγούν πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν και τα κατοικίδια

Ενισχύονται 312 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης και τουρισμού στην Κ. Μακεδονία
9 Μαρτίου 2020
Το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη θα αναδείξει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
9 Μαρτίου 2020
Show all

Κορωνοϊός και κατοικίδια: Ειδικοί εξηγούν πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν και τα κατοικίδια

Ο ιός πιστεύεται ότι προέρχεται από ζώα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ανησυχούν για το κατοικίδιο ζώο που το παγιδεύει.

Οι ειδικοί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποκάλυψαν τις συμβουλές τους για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Εξήγησαν: «Ενώ ο ιός αυτός φαίνεται να έχει προκύψει από ζωική πηγή, τώρα εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα.

Δείτε επίσης: Τα ζώδια που θα ερωτευτούν από τις πρώτες κιόλας μέρες της γνωριμίας

Τι είναι απαραίτητο;

«Δεν υπάρχει λόγος να θεωρείται κάθε ζώο πηγή μολύνσεως του ιού»… Πρόσφατα ωστόσο ένας σκύλος στο Hong Kong βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα όπως αναφέρει μια αρχική ανάλυση, ότι ο ιός βρισκόταν στο τρίχωμα του σκύλου και όχι ότι ο σκύλος είχε προσβληθεί από τον ιό.

Η Sheila McClelland, που ίδρυσε τη Φιλανθρωπική Οργάνωση για την Προστασία των Ζώων του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε: «Τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα σκυλιά δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαπλώσουν το ιό (coronavirus) σε σχέση με τα άψυχα αντικείμενα όπως οι λαβές των θυρών».

Παρ’ όλα αυτά, για να είναι εξασφαλισμένο ότι και εσύ και το κατοικίδιό σου είναι ασφαλή, ο «Blue Cross» προτείνει συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. «Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αφού πιάσετε τα κατοικίδιά σας, για προστασία απέναντι και σε άλλα βακτήρια όπως το Ε.Coli και η Σαλμονέλα».

Καμία επαφή με ζώα και ανθρώπους σε περίπτωση που αρρωστήσετε από τον κοροναϊό

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προσέθεσε: «Παρ’ όλο που δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά στα οποία κατοικίδια και άλλα ζώα έχουν νοσήσει από τον COVID-19, είναι ακόμη απαραίτητο ότι εκείνοι που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό να περιορίσουν τις επαφές τους με τα ζώα, έως ότου περισσότερες πληροφορίες γνωστοποιηθούν σχετικά με τον ιό».

«Όποτε είναι δυνατό, να υπάρχει άλλο μέλος των οικείων σας που να φροντίζει τα ζώα/κατοικίδια όσο εσείς είστε άρρωστοι».