Μείωση των δημοτικών τελών σε πολίτες για δημιουργία κάθετων κήπων, ανακοίνωσε ο Κ. Ζέρβας

Τροπολογία για την κατεδάφιση κτισμάτων και κατασκευών εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού
9 Ιουνίου 2020
«Πράσινη» πόλη με τη βούλα του ΟΗΕ το Χαϊδάρι
9 Ιουνίου 2020
Show all

Μείωση των δημοτικών τελών σε πολίτες για δημιουργία κάθετων κήπων, ανακοίνωσε ο Κ. Ζέρβας

Τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% σε πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν κάθετους κήπους και φυτεμένα δώματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο δημαρχιακό μέγαρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ο κ. Ζέρβας τόνισε πως επιθυμία της διοίκησής του είναι να ενισχυθεί ο θεσμός της «υιοθεσίας» παρτεριών, δέντρων και πάρκων με παροχή κινήτρων προς τους δημότες και υλικοτεχνική υποστήριξη από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος. «Θέλουμε τους πολίτες δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Να αλλάξουμε όλοι μαζί συνήθειες ετών και να αναπτύξουμε το δίκτυο εθελοντών», υπογράμμισε.
Παρουσίασε τις δράσεις και τις ενέργειες για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος που έγιναν στους πρώτους εννέα μήνες, από την ανάληψη ηγεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, και στάθηκε κυρίως στη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, στην ενίσχυση του πρασίνου αλλά και στην ηλεκτροκίνηση αναφέροντας πως εντός του 2020 θα προμηθευτεί ο δήμος 50 ηλεκτρικά οχήματα.
Για την ανακύκλωση, ο κ.Ζέρβας είπε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 21% και πως μπορεί να πετύχει τον στόχο του 35% με την ενίσχυση επιπλέον 2000- 3000 μπλε κάδων από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ενώ ανακοίνωσε στοιχεία με μειωμένους ρύπους, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, κάνοντας λόγο για «δίμηνη ανάπαυλα και ανάσα για το περιβάλλον».
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία τριών αντιδημάρχων -Σωκράτη Δημητριάδη (Περιβάλλοντος), Νίκου Ζεϊμπέκη (Καθαριότητας) και Πέτρου Λεκάκη (Αθλητισμού και Εθελοντισμού)- οι οποίοι προγραμματίζουν κοινές δράσεις στην πόλη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε εκτενέστερα σε όσα έγιναν για τη συντήρηση, την κλάδευση και τη φύτευση των χώρων πρασίνου, τις αναπλάσεις των πάρκων, τη φύτευση των 30 υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην οδό Αγγελάκη, το πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων ζώων, την καταγραφή της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της πόλης κ.ά.
«Κάθε μέρα είναι ημέρα περιβάλλοντος για την υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης. Πρέπει να συντηρούμε την πόλη και να αναπτύξουμε το κομμάτι της ανακύκλωσης. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ζεϊμπέκης.
Ο κ. Λεκάκης πρόσθεσε πως η διοίκηση «βάζει ψηλά στην ατζέντα τον εθελοντισμό στη μετά covid εποχή» και ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εγγεγραμμένους 1.900 εθελοντές, τους οποίους θέλει να αυξήσει το επόμενο διάστημα.
Για αύριο, Σάββατο, από τις τρεις αντιδημαρχίες έχουν προγραμματιστεί δράσεις καθαρισμού σε εννέα σημεία της πόλης: Πάρκο Γ’ Σώματος Στρατού, Πάρκο Εθνών (Λαγκαδά 24), Πύργος Τριγωνίου, Πάρκο Πολιτιστικού Τούμπας, Πάρκο Νέας Ελβετίας, Πάρκο Γενναδίου στην Τριανδρία, Νέα Παραλία (ανάμεσα σε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και Κήπο των Εποχών), Κήποι του Πασά και στον άξονα Δημητρίου Γούναρη (με τη συμμετοχή παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή).