Με ειδική πλατφόρμα βοήθειας ενισχύει την οδική ασφάλεια στον Κηφισό η Περιφέρεια Αττικής

Άμεση μείωση στις τιμές ζώνης ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας
5 Ιανουαρίου 2023
Το σύστημα δημοτικού φωτισμού αναβαθμίζει ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης
5 Ιανουαρίου 2023
Show all

Με ειδική πλατφόρμα βοήθειας ενισχύει την οδική ασφάλεια στον Κηφισό η Περιφέρεια Αττικής

Τη λειτουργία πλατφόρμας με γερανό στη λεωφόρο Κηφισού, έχει δρομολογήσει από την 1η Δεκεμβρίου 2022, η Περιφέρεια Αττικής, για την ταχεία απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων από διάφορες αιτίες (τρακαρίσματα, μηχανικές βλάβες, κ.ά), στο πλαίσιο της συνδρομής στη διαχείριση εκτάκτων συμβάντων, που προκαλούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της.

Η πλατφόρμα συνεπικουρεί τα οχήματα οδικής ασφάλειας κλειστού τύπου (βαν) που επιχειρούν στη λεωφόρο Κηφισού εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, από 12/2021 – 11/2022, η ομάδα άμεσης επέμβασης της Περιφέρειας Αττικής έχει συμβάλει στη διαχείριση 1.004 συμβάντων. Από αυτά το 75 % σημειώθηκαν στην άνοδο του Κηφισού, το 62,5 % αφορούν σε μηχανικές βλάβες των οχημάτων, ενώ το ποσοστό των συγκρούσεων ανέρχεται στο 37,5 %.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της ειδικής πλατφόρμας οδικής βοήθειας, στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας μετά το τροχαίο που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 4/1 στον Κηφισό, και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή ενός οχήματος, την ακινητοποίηση δεύτερου εμπλεκομένου αυτοκινήτου, καθώς και τη δημιουργία ανάσχεσης στις δύο αριστερές λωρίδες του αυτοκινητόδρομου.

Το τροχαίο συμβάν εντοπίστηκε από το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής και ο χρόνος αντίδρασης, τόσο από την τροχαία, όσο και από τα οχήματα οδικής ασφάλειας ήταν άμεσος. Τα οχήματα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο επανήλθε σε κανονικά επίπεδα. Όπως σημειώνεται, η πλατφόρμα στον ένα μήνα λειτουργίας της έχει ήδη συνδράμει σε 10 σοβαρά περιστατικά. Τα ακινητοποιημένα οχήματα που εμπόδιζαν την κυκλοφορία, σε συνεργασία με την Τροχαία, απομακρύνθηκαν τάχιστα.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα του συστήματος ασφαλείας επισημαίνοντας: «Τα οχήματα τύπου βαν, η ειδική πλατφόρμα, το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας, ο τηλεφωνικός αριθμός 1544, σε συνεργασία με τα συνεργεία αποκατάστασης βλαβών οδικού δικτύου της διεύθυνσης διαχείρισης μητροπολιτικών υποδομών της Περιφέρειας Αττικής συνεπικουρούν το έργο της τροχαίας και συμβάλουν έμπρακτα στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και δίνουμε μια ολοκληρωμένη λύση μέσα από ένα άρτια οργανωμένο μηχανισμό που λειτουργεί υπέρ της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου της Αττικής. Η πιλοτική εφαρμογή του στη Λ. Κηφισού μπορεί να αξιοποιηθεί για την επέκτασή του και σε άλλες οδικές αρτηρίες αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής».