Νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 700.000 ευρώ από το δήμο Ιωαννιτών

Εγκύκλιος Πέτσα για υποχρέωση δήμων και περιφερειών να καταρτίσουν πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής 2021
21 Οκτωβρίου 2020
Σέρρες: Ξεκίνησαν rapid tests στον γενικό πληθυσμό
21 Οκτωβρίου 2020
Show all

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 700.000 ευρώ από το δήμο Ιωαννιτών

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων για την τρέχουσα και τη νέα χρονιά λαμβάνει ο δήμος Ιωαννιτών.

Ο προϋπολογισμός του συνολικού πακέτου μέτρων που παρουσιάστηκε σήμερα αναμένεται να φτάσει στις 700.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στις δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε ότι η πρώτη φάση της πανδημίας που πέρασε σχετικά ανώδυνα για την περιοχή μας άφησε βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Η φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι ακόμη δυσκολότερη και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα.

Σημείωσε δε ότι το κόστος του νέου πακέτου μέτρων καλύπτεται από ίδους πόρους του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας υπογράμμισε ότι σκοπός του Δήμου είναι να στηρίξει έμπρακτα και με άμεσο αντίκρισμα τις επιχειρήσεις της περιοχής με μέτρα που αντέχει ο προϋπολογισμός.

«Σκοπός είναι να συνδράμουμε ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διατηρηθούν ζωντανές, να μην καταρρεύσει ο κορμός της τοπικής οικονομίας και εκτοξευθεί η ανεργία, να μην βιώσουμε μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο Δήμος μας γίνεται ο πρώτος της χώρας που προχωρά σε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Με βάση και τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από άλλες δημοτικές παρατάξεις τα μέτρα αφορούν σε οικονομικές ελαφρύνσεις για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία άρσης των μέτρων της από 14/03/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 64/Α΄/14-03-2020) και για ολόκληρο το 2020 (έως 31/12/2020):

  1. Οριζόντια μείωση 50% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και οι οποίες διέκοψαν ή ανέστειλαν υποχρεωτικά και ολοσχερώς τη λειτουργία τους κατά την περίοδο εφαρμογής της ανωτέρω ΠΝΠ.
  2. Οριζόντια μείωση 30% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και δεν εντάσσονται στην κατηγορία 1.

Το μέτρα (1) και (2) ισχύουν για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, θα εφαρμοστούν με συμψηφισμό των απαιτήσεων ανταποδοτικών τελών έτους 2021 και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού.

  1. Για τους κατέχοντες άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επέρχεται μείωση έως 50% των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, προς εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 3 του άρθρου 65 του Ν.4688/24-05-2020.

Επιπλέον, η Δημοτική αρχή θα προτείνει για το έτος 2021 τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Οριζόντια μείωση τουλάχιστον κατά 10% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία στις τοπικές κοινότητες Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.
  2. Οριζόντια μείωση 40% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για όλες τις ΜΜΕ επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
  3. Οριζόντια μείωση 40% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
  4. Οριζόντια μείωση 30% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις που κατά το 2021 θα διατηρήσουν ή θα προσλάβουν επιπλέον προσωπικό συγκριτικά με το Μ.Ο. του προσωπικού τους κατά το έτος 2020.
  5. Οριζόντια μείωση 30% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις νεοϊδρυθείσες το 2021 επιχειρήσεις.