Ν. Μπάμπαλος, δήμαρχος Ηρακλείου: «Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης»

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργούν από σήμερα τα Ανοιχτά Αθλητικά Κέντρα
27 Μαΐου 2020
Παράδοση 470 κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης στους Δήμους Αγ. Αναργύρων -Καματερού και Πετρούπολης
27 Μαΐου 2020
Show all

Ν. Μπάμπαλος, δήμαρχος Ηρακλείου: «Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης»

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο του δήμου για την αντιμετώπιση των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και εκείνων που πιθανώς δημιουργήσει ένα ενδεχόμενο νέο κύμα στο μέλλον, παρουσίασε ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Το πρόγραμμα ονομάστηκε «Κοινωνική Συμμαχία», αφού αφορά στο σύνολό της την τοπική κοινωνία και ευελπιστεί μέσα από την σύμπραξη δήμου, κατοίκων και εμπορικού κόσμου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο δράσεων που θα θωρακίσει περαιτέρω τη δημόσια Υγεία, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους αδύναμους και παράλληλα θα τονώσει την αγορά και την οικονομία της πόλης.

Στο κομμάτι της θωράκισης της δημόσιας Υγείας και της στήριξης των ευπαθών ομάδων, ο δήμαρχος προτάσσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης και επέμβασης. Για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, το πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά από πρωτοβουλίες, παροχές και συμπράξεις που σκοπό έχουν να τονώσουν την εμπορικότητα και να βοηθήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο να ξαναβρεί τα πατήματά του. Περιλαμβάνει έργα που θα συνεχίσουν τις αναπλάσεις, φοροαπαλλαγές για τα καταστήματα που επλήγησαν στην κρίση, μέχρι ευκαιρίες για διαφήμιση στα δημοτικά Μέσα και κυρίως στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου (Επικοινωνία 94FM).

Στο τέλος ο κ. Μπάμπαλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης να συμμετέχουν στον διάλογο που ανοίγει η δημοτική Αρχή και να γίνουν μέρος αυτής της «Κοινωνικής Συμμαχίας».

«Η αυτοδιοίκηση οφείλει πάντοτε να είναι πεδίο συναίνεσης, πεδίο σύνθεσης ιδεών, πεδίο συνύπαρξης πρωτοβουλιών και συνεννόησης δήμου, κοινωνικών φορέων, επαγγελματιών και κατοίκων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου και συνέχισε: «Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούμε τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο. Πιστεύω στη πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό και όχι στην αφαίρεση και τη διαίρεση. Πιστεύω στη συλλογική προσπάθεια και όχι στη μοναχική δράση, στη συνέργεια και τη συνεργασία και όχι στις παράλληλες ατομικές πορείες. Η ανάγκη της συνεννόησης, της συνέργειας, της συνεργασίας, καθίσταται σήμερα, στην εποχή της πανδημίας, ακόμα πιο επιτακτική για την πόλη μας. Για να πετύχουμε το καλύτερο για τη δημόσια υγεία. Για να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Για να στηρίξουμε στον μέγιστο βαθμό συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Για να τονώσουμε την αγοραστική κίνηση της πόλης μας. Για να διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του Ηρακλείου. Προκειμένου λοιπόν να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε το καλύτερο σε όλα αυτά, ανακοινώνω σήμερα ότι ο δήμος προχωρά στη διαμόρφωση μιας «Κοινωνικής Συμμαχίας» για το Ηράκλειο».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μπάμπαλος, στόχοι αυτού του προγράμματος είναι:

  • Η λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας και η μέγιστη εφαρμογή τους.
  • Η παρακίνηση με στόχο την εθελοντική συμμετοχή σε δράσεις στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και πολιτών που έχουν ανάγκη.
  • Η στήριξη των επαγγελματιών και εμπόρων με παράλληλα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου χώρου.
  • Η προβολή των καταστημάτων και επαγγελματιών του Ηρακλείου.
  • Η ενημέρωση των πολιτών και ο σεβασμός μέτρων και κανόνων συμπεριφοράς.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ακολουθήσει συζήτηση των σχεδίων με τους κοινωνικούς φορείς που εμπλέκονται, για τη συνδιαμόρφωση του τελικού πλάνου δράσεων και μέσα στον Ιούνιο αναμένεται η υλοποίησή του και η πλήρης ενημέρωση των δημοτών.

«Οι συνεργάτες μου εγώ είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε συστηματικά, ώστε η «Κοινωνική Συμμαχία» για το Ηράκλειο να αποδώσει τάχιστα χειροπιαστά αποτελέσματα», ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου και κάλεσε όλους τους κοινωνικούς φορείς της πόλης να πάρουν ενεργά μέρος στη λειτουργία του πλάνου.

Σχετικά με τις δράσεις γύρω από τον δημόσια Υγεία, προβλέπει λήψη και εφαρμογή μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας, διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό σε δομές και μαζικούς χώρους της πόλης, απολύμανση δημόσιων κτιρίων ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, διάθεση μασκών σε δημότες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δημιουργία «σταθμών ενημέρωσης και αντισηπτικών» σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ακόμη, θα υπάρξει κινητοποίηση για εθελοντική συμμετοχή σε δράσεις στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και πολιτών που έχουν ανάγκη, καμπάνια προσέλκυσης εθελοντών μέσω το δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, προσδιορισμός δράσεων για εθελοντική προσφορά και «σταθμοί ενημέρωσης» σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Θα υπάρξει ακόμη ενημέρωση των πολιτών για σεβασμό μέτρων και κανόνων συμπεριφοράς, έκδοση ειδικού ενημερωτικού εντύπου, ειδικό πεντάλεπτο στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του δήμου και «σταθμοί ενημέρωσης» σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ως προς την στήριξη των επαγγελματιών και εμπόρων της τοπικής αγοράς, με παράλληλα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου χώρου, προβλέπεται:

  • Παροχή επιπλέον χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με παράλληλη διασφάλιση της δυνατότητας κίνησης των κατοίκων της πόλης.
  • Πεζοδρόμηση των οδών γύρω από την πλατεία ΗΣΑΠ κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 6 μ.μ. έως τις 12 μ.μ. και έως την 30η Σεπτεμβρίου.
  • Προβολή των καταστημάτων και επαγγελματιών του Ηρακλείου.
  • Δωρεάν διαφημιστική προβολή για κάθε κατάστημα και επαγγελματία του Ηρακλείου από τον «Επικοινωνία 94FM».
  • Δωρεάν διαφημιστική προβολή για κάθε κατάστημα και επαγγελματία του Ηρακλείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δήμου.