Ν. Παπαδάκης: Η στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής για το ποδήλατο

Εγκαινιάστηκαν τα «Μονοπάτια της Ειρήνης» στο Λέχοβο της Φλώρινας
29 Οκτωβρίου 2019
Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα τοποθετηθούν οι προτομές των Μακεδονομάχων
29 Οκτωβρίου 2019
Show all

Ν. Παπαδάκης: Η στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής για το ποδήλατο

Στην ημερίδα διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, ενόψει της εκπόνησης από το ΥΠΕΝ της «Εθνικής Στρατηγικής για το ποδήλατο στην Ελλάδα» και υποστηρίχθηκε επιστημονικά από τη Μονάδα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συμμετείχε η Περιφέρεια Αττικής.
Παρευρέθηκαν η Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας, κα Παρασκευοπούλου, καθώς και οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αγγελόπουλος και κ. Παπαδάκης.

Ν. Παπαδάκης: «Μετάβαση σε μία βιώσιμη κινητικότητα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα»
Κατά τον χαιρετισμό του, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Νίκος Παπαδάκης, ανέφερε:
“Σήμερα, σχεδόν όλοι, αναγνωρίζουμε ότι η Κλιματική Κρίση δεν είναι FAKE NEWS. Είναι πραγματικότητα και μάλιστα η μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ιστορικά ο άνθρωπος για την επιβίωση του.
Όλη η παγκόσμια κοινότητα οργανώνεται και σχεδιάζει νέες δομές και λειτουργίες για να μειώσει τις εκπομπές αερίων, κυρίως στις αστικές περιοχές, που ευθύνονται βασικά για την συνολική μόλυνση του αέρα.
Βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, σε όλες τις σύγχρονες πόλεις του πλανήτη, είναι η μετάβαση σε μία βιώσιμη κινητικότητα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σε μια τέτοια μετάβαση, το ποδήλατο θα είναι ένα από τα βασικά μεταφορικά μέσα.
Για να λειτουργήσει όμως αυτή η μετάβαση με ασφάλεια και αρμονία, θα πρέπει πρώτα από όλα να θεσπιστούν κανόνες, να υπάρξουν υποδομές και να υπάρξει και η κατάλληλη αγωγή τόσο στους ίδιους τους ποδηλάτες όσο και στους οδηγούς των Ι.Χ. που κατ’ ανάγκη δεν μπορούν να εκλείψουν τελείως.
Αρχικός στόχος πρέπει να είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος του πολίτη να μετακινείται με ασφάλεια και με το ποδήλατο.
Η Περιφέρεια Αττικής υποστήριξε και συμμετείχε και δια του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, τον οποίο έχω την τιμή σήμερα να εκπροσωπώ, στην πρόσφατη ποδηλατοδρομία που διοργανώθηκε στους 14 δήμους του Βόρειου τομέα.
Σκοπός της υποστήριξης και της συμμετοχής αυτής ήταν να καταδειχθεί κατ΄ αρχάς η πρόθεσή μας να υποστηρίξουμε και να τονώσουμε την μετακίνηση με το ποδήλατο.
Και κατά δεύτερο, να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι είναι εφικτό για κάθε απλό άνθρωπο να μετακινηθεί σε μια μεγάλη περιοχή της Αττικής με το ποδήλατο.
Μάλιστα με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής, ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής, όχι μόνο τάσσεται υπέρ της κατασκευής του Βόρειου Άξονα του ποδηλατοδρόμου, που θα ενώνει την Κηφισιά με το Γκάζι ως συνέχεια του Νότιου Άξονα, αλλά θα βρει τρόπο να το χρηματοδοτήσει.
Παράλληλα θα χρηματοδοτηθούν και άλλες πρωτοβουλίες και θα υποστηριχθούν και οι ΣΒΑΚ που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάθε δήμο, ενώ φιλοδοξούμε να εκπονήσουμε και ειδικό πρόγραμμα ποδηλατικής αγωγής στα σχολεία της Περιφέρειας.
Κλείνοντας, από αυτό εδώ το βήμα, μεταφέρω το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, ότι η Περιφέρεια Αττικής συντάσσεται και παρατάσσει όλες της τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, την μετάβαση σε μια Βιώσιμη Κινητικότητα και στην προώθηση του ποδηλάτου.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του Υπουργείου ώστε να συνταχθεί μία Εθνική Στρατηγική για το ποδήλατο.”