Ξεκίνησαν οι δύο προκηρύξεις του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση

Στοιχεία διαχείρισης αποβλήτων από τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας
14 Ιουλίου 2020
Η ανεργία και οι πράσινες θέσεις εργασίας
14 Ιουλίου 2020
Show all

Ξεκίνησαν οι δύο προκηρύξεις του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση

Οι 5 δικαιούχοι δήμοι των λιγνιτικών περιοχών, Αμυνταίου, Φλώρινας, Κοζάνης, Εορδαίας και Μεγαλόπολης μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) και την Κυκλική Οικονομία (ΣΔΚΟ).

Το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας» πιστώνεται από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 31.412.033,10 ευρώ για την υλοποίησή του από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών 2018.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες δράσεις και παρεμβάσεις καθώς και τα σχετικά έργα για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενίσχυση και η σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε. Αρκαδίας, δεδομένου του εθνικού στόχου της πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028 και της επίδρασης που θα έχει η επίτευξή του στην οικονομική δραστηριότητα των προαναφερθεισών περιοχών, οι οποίες έχουν σημαντικό βαθμό εξάρτησης από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.