Ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

«Διαδικτυακές Απάτες, Προστασία Ψηφιακών Συσκευών, Προστασία Προσωπικών Δεδομένων»
13 Οκτωβρίου 2021
Συγκροτήθηκε Ομάδα με συμμετοχή της ΚΕΔΕ για την αναδιοργάνωση του «Άθληση για Όλους»
14 Οκτωβρίου 2021
Show all

Ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Με το μήνυμα «Ο κόσμος αλλάζει, η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά» και στόχο τη διαμόρφωση νέων ρόλων και ευθυνών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα και οι πολίτες, ξεκινούν σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου (14 – 16 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», τηρώντας αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του covid-19.

Τις εργασίες θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, επίσης την ίδια μέρα αναμένεται να μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ενώ θα χαιρετήσουν ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, ο πρόεδρος της ΠΟΠ –ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης.

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Φιλοδοξούμε το συνέδριο να αποτελέσει αφετηρία για νέους ρόλους και ευθύνες, για τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι πολίτες»

«Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει το συνέδριό μας, την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα της Αυτοδιοίκησης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς και με μεγάλες ταχύτητες. Οι Δήμοι μας ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της εποχής, εκσυγχρονίζονται και χαράσσουν σχέδια μετάβασης σε έναν πιο ασφαλή και φιλικό στο περιβάλλον κόσμο», υπογραμμίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας πως το έργο που έγινε τους προηγούμενος μήνες το αποδεικνύει.

«Πρωταγωνιστούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. Διεκδικούμε ενεργό ρόλο στη χάραξη των δημόσιων πολιτικών, αλλά και στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, που συνδέεται με την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Για να προχωρήσουν όμως όλα αυτά, πρέπει να γίνει πράξη η Μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προώθηση της ουσιαστικής Αποκέντρωσης και της Πολύ-επίπεδης Διακυβέρνησης. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και να εμπιστευθεί το Κράτος περισσότερο τους Δήμους. Με συγκεκριμένες θέσεις που θα συν-διαμορφώσουμε μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου μας, θα διεκδικήσουμε νέους ρόλους και ευθύνες, ώστε να χτίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι πολίτες», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Παπαστεργίου.

Θεματικές συζητήσεις για θεσμικά, οικονομικά, ψηφιακό μετασχηματισμό και αναπτυξιακά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Η θεσμική εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες, τα οικονομικά των δήμων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων, τα νέα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δήμοι, αλλά η υποστήριξη των ΟΤΑ από την ΚΕΔΕ, στη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, είναι οι θεματικές συζητήσεις που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου και στις οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν και οι αρμόδιοι υπουργοί Μάκης Βορίδης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Κυριάκος Πιερακάκης, Στέλιος Πέτσας, Θοδωρής Λιβάνιος, Γιάννης Τσακίρης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Συνδιοργανωτής η ΚΕΔΕ στην έκθεση Beyond 4.0 της Helexpo

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιείται η έκθεση Beyond 4.0 της Helexpo, στην οποία φέτος είναι συνδιοργανωτής η ΚΕΔΕ.

Τα εγκαίνια έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μμ στο περίπτερο 12, ενώ το Σάββατο και ώρα 12.00 – 14.00 στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί work shop με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ.

Ζωντανή μετάδοση των εργασιών του συνεδρίου

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση καθ’ όλη τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου, από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ (www.kede.gr)