Οι προτεραιότητες για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο στην περιφέρεια Ηπείρου

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ξεκινά τις διαδικασίες για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 27 στρεμμάτων του Φιξ
28 Απριλίου 2021
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Λειτουργία κινητής μονάδας παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στα Τρίκαλα
28 Απριλίου 2021
Show all

Οι προτεραιότητες για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο στην περιφέρεια Ηπείρου

Η βελτίωση των δασικών/ αγροτικών δρόμων και ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και αλληλοενημέρωση, ο καθαρισμός των εκτάσεων κοντά στις κολώνες ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, ο καθαρισμός των οικοπέδων εντός οικισμών και η αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν «εισερχόμενες» από την Αλβανία πυρκαγιές είναι οι κύριες προτεραιότητες για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο στην περιοχή της περιφέρειας Ηπείρου, όπως καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, ενημέρωση για τις προετοιμασίες που γίνονται από δήμους και υπηρεσίες και αναφέρθηκαν προβλήματα που υπάρχουν σε προσωπικό, μηχανήματα κ.α.

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Ηπείρου και συναρμόδιων φορέων όλα τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στην οποία ελαχιστοποιήθηκαν τα όποια προβλήματα προέκυψαν.

Σύμφωνα με τον διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Απ. Βασδέκη το 2020, οι πυρκαγιές μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2019 και οι εκτάσεις που κάηκαν κατά 25%,

Ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Αλ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε στην «παράδοση» που έχει δημιουργηθεί για άμεσες επεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, στις αλλαγές που απαιτούνται κεντρικά για τη βελτίωση των δασικών/ αγροτικών δρόμων και ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και αλληλοενημέρωση. «Με την εμπειρία που έχουμε μπορούμε να βοηθήσουμε τις αρχές και υπηρεσίες που είναι αρμόδιες», υπογράμμισε.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε επιγραμματικά σε τρεις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις οποίες πρέπει άμεσα να γίνουν σχετικές ενέργειες. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους καθαρισμούς των εκτάσεων κοντά στις κολώνες ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών και στην αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν «εισερχόμενες» από την Αλβανία πυρκαγιές. «Εκείνο που προέχει είναι η πρόληψη. Όπως κάθε χρόνο θα συνεχίσουμε και φέτος την άριστη συνεργασία που έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εθελοντές κ.λπ τους οποίους και ευχαριστώ» κατέληξε ο κ. Μαυρογιώργος.