Οι πρώτοι αργυροπελεκάνοι κατέφθασαν στην Πρέσπα μετά την περσινή γρίπη των πτηνών που αποδεκάτισε την αποικία

Κλιματική αλλαγή: Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση των εκπομπών κατά 40%
14 Μαρτίου 2023
Βιολογικός Καθαρισμός στο Συκούριο με χρηματοδότηση 1,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας
14 Μαρτίου 2023
Show all

Οι πρώτοι αργυροπελεκάνοι κατέφθασαν στην Πρέσπα μετά την περσινή γρίπη των πτηνών που αποδεκάτισε την αποικία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποικία αργυροπελεκάνου που είχε αποδεκατιστεί πριν από έναν χρόνο από τη γρίπη των πτηνών, επικρατεί φέτος στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας. Ήδη, από τα μέσα Ιανουαρίου, περίπου 600 πουλιά επέλεξαν την περιοχή για να φωλιάσουν, δίνοντας και πάλι ζωή στις λίμνες και τον ουρανό της Πρέσπας.

Υπενθυμίζεται ότι η αποικία αργυροπελεκάνου της Πρέσπας αποτελούσε τη μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά η περσινή καταστροφική επιδημία της γρίπης των πτηνών την αποδεκάτισε σκοτώνοντας σχεδόν 2000 ενήλικα πουλιά, πλέον του 60% του αναπαραγωγικού πληθυσμού.

«Προς το παρόν πηγαίνει καλά η αναπαραγωγική περίοδος, η οποία τελειώνει στα μέσα Απριλίου, αλλά η αγωνία μας παραμένει, τόσο για τον αριθμό των πουλιών που θα φωλιάσουν στους καλαμιώνες της λίμνης, όσο και για την επανεμφάνιση της νόσου, καθώς η εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ανησυχητική», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Όλγα Αλεξάνδρου, δασολόγος- ορνιθολόγος και μέλος του τομέα έρευνας της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών. Όπως διευκρινίζει, εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε όλη την Ευρώπη, κυρίως σε πτηνοτροφεία και σε μικρότερο ποσοστό σε άγρια πουλιά.

«Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για την επανεμφάνιση της νόσου, που κατά κανόνα, κορυφώνεται τον Φεβρουάριο» πρόσθεσε η κ. Αλεξάνδρου.

Οι αργυροπελεκάνοι έρχονται στην Πρέσπα από άλλους ανατολικότερους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας, από τη Βουλγαρία και τη δυτική Τουρκία. Στη διαδρομή τους έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από απειλές (εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, πυροβολισμοί), πριν καταφέρουν να φτάσουν στην ασφάλεια ενός από τους αγαπημένους τους υγροτόπους της χώρας.