Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Δήμου Πετρούπολης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

“Άλιμος: όψεις της ιστορίας της πόλης και του Δήμου”
13 Οκτωβρίου 2021
«Διαδικτυακές Απάτες, Προστασία Ψηφιακών Συσκευών, Προστασία Προσωπικών Δεδομένων»
13 Οκτωβρίου 2021
Show all

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Δήμου Πετρούπολης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Με επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή ολοκληρώθηκε η τελευταία δράση του Δήμου Πετρούπολης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Αγίας Τριάδας.
Μια παράσταση «Ύμνο για τη ζωή και την υπέρβαση» παρουσίασαν από κοινού οι συμπεριληπτικές ομάδες «Ονειροδίαιτοι» και «Latino Especial» που απαρτίζονται από μαθητές και καθηγητές ειδικών σχολείων και η ομάδα «Λόγια της Σιωπής» που αποτελείται από πολίτες της Πετρούπολης γνώστες της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.). Η «παράσταση», που περιλάμβανε χορό, αφήγηση και τραγούδι σε μία υψηλόπνοη και θαυμαστή έκφραση χαρμολύπης, ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη μνήμη του Παραολυμπιονίκη συμπολίτη μας και εκλεκτού, ιδρυτικού μέλους της oμάδας των «Ονειροδίαιτων», Νίκου Καπλάνη.
Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού και Οικονομικών, Θοδωρής Λάππας, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που καθιερώθηκε με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα, την αστική ανάπτυξη και την προσβάσιμη πόλη για όλους ανεξαιρέτως, τονίζοντας: «Μια ημέρα σαν τη σημερινή, αρκεί για να μας υπενθυμίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μένει “εκτός” εξαιτίας μιας σωματικής, αισθητηριακής, πνευματικής ή ψυχικής βλάβης. Το δικαίωμα στην προσβασιμότητα αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πρωταρχική προϋπόθεση, για την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία, αλλά και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Η υποχρέωση για μια προσβάσιμη κοινωνία από όλους είναι πρωτίστως και δική μας, ατομική υποχρέωση, στο πλαίσιο της αποδοχής και της ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας στην καθημερινότητά μας. Ας μην περιμένουμε λοιπόν η κοινωνία να αλλάξει από μόνη της. Ας ξεκινήσουμε πρώτοι εμείς».
Η αρχή έγινε με την ομάδα «Λόγια της Σιωπής» που ερμήνευσε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα τρία τραγούδια, αναδεικνύοντας την «ευγλωττία της σιωπής» και ενεργοποιώντας κρυμμένες ευαισθησίες.
Κατόπιν, η μεικτή ομάδα σύγχρονου χορού, ερμήνευσε μία ιδιοφυή χορογραφία, εμπνευσμένη από τον βίο και την πολιτεία τού Νίκου Καπλάνη. Ακολούθως ο δάσκαλος λάτιν χορού, παρέσυρε το κοινό στον αυτοσχεδιαστικό ρυθμό του, που έμοιαζε μ’ έναν βαθιά εγκάρδιο αποχαιρετισμό στον αγαπημένο φίλο και συνάδελφο.
Τέλος, πήραν τη σκυτάλη το «δίδυμο» των αφηγητών της ομάδας, οι οποίοι μέσα από την αφήγηση, την ποίηση και το τραγούδι, κατέθεσαν με τη σειρά τους τον δικό τους «Κότινο».
Μετά την ολοκλήρωση της δράσης μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, ως αναμνηστικό, μία μάσκα ανεμπόδιστης επικοινωνίας από τη δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου, καθώς και ένας φάκελος με γραφική ύλη, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σκαλιστήρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Χρυσάνθη Παχίδου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Στέλιος Χρυσικός και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Βαμβακάς.