Ο Δήμος Αλίμου έκοψε την πίτα του παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών

Πάρκο Τρίτση: Επείγει η λύση για την υδροδότηση των λιμνών
15 Ιανουαρίου 2020
Λάρισα: 1.060 προσλήψεις σε Δήμους μέσω ΟΑΕΔ – Πότε βγαίνει η προκήρυξη
15 Ιανουαρίου 2020
Show all

Ο Δήμος Αλίμου έκοψε την πίτα του παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών

Τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου και της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, εκδήλωση που τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και τους εκπροσώπους πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και φορέων, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, αφού πρώτα ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους με υγεία, τόνισε τη σπουδαιότητα της επίσκεψης του Υπουργού, ενώ μίλησε και για τους 4 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Δημοτική Αρχή το 2020.
Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αλίμου είπε: «Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία που είχαμε τη χρονιά που πέρασε, μια δύσκολη αλλά παραγωγική χρονιά. Το 2020 θα είναι μια χρονιά με πολλή δουλειά και θα χρειαστεί συνεργασία και οργάνωση. Εύχομαι να έχουμε όλοι υγεία, δυνάμεις, έμπνευση και υπομονή, για να πάμε την πόλη μας μπροστά. Το 2020 θα δουλέψουμε πολύ πάνω σε 4 άξονες:

Περιβάλλον και απορρίμματα
Πάμε σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Θα ξεκινήσουμε να έχουμε και τρίτο ρεύμα αποκομιδής βιοαποβλήτων με τους καφέ κάδους. Θέλουμε επίσης να αυξήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα των ανακυκλώσιμων με τους μπλε κάδους και χρειαζόμαστε τη συνεργασία αιρετών, συλλόγων και φορέων, γιατί η ανακύκλωση είναι ζήτημα της κοινωνίας. Να κάνουμε ομιλίες και ημερίδες, για να πείσουμε τον κόσμο να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Και βεβαίως, προγραμματίζουμε συνολική ανανέωση του δημοτικού στόλου οχημάτων, για να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.

Υλοποίηση μεγάλων έργων
Από τον «Φιλόδημο», από το Πράσινο Ταμείο, αλλά και από ίδιους πόρους, έχουμε έργα που είναι έτοιμα να υλοποιηθούν. Τελειώνει η αντικατάσταση όλου του φωτισμού της πόλης με led, έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση της ανάπλασης της «Κλούβας» στο Άνω Καλαμάκι, την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών με τη δημιουργία στίβου στο γήπεδο Τραχώνων, την ολοκλήρωση της ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής Τρουμπάρι και το νέο ΓΠΣ που ολοκληρώνεται.

Διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων
Πέρα από τα έργα που υλοποιούμε, η πόλη μας έχει ανάγκη από νέα μεγάλα έργα, όπως κλειστό γήπεδο στο Κάτω Καλαμάκι, νέος Παιδικός Σταθμός στο Άνω Καλαμάκι, νέο Δημαρχείο, Δημοτικό Κοιμητήριο, αφού ο Άλιμος είναι η μοναδική πόλη στα Νότια που δεν έχει νεκροταφείο… Επίσης φέτος πρέπει να διευθετήσουμε και όλες τις εκκρεμότητες από τα μεγάλα έργα στην πόλη μας, δηλαδή τις επενδύσεις στη Μαρίνα Αλίμου και στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού.

Πολιτισμός
Ζούμε σε μια πόλη με μεγάλη ιστορία, γενέτειρα του Θουκυδίδη. Στο επόμενο Δ.Σ. θα έρθει η πρόταση να κηρύξουμε το 2020 «έτος τοπικής ιστορίας». Με ντοκιμαντέρ, εκδόσεις και ημερίδες, για να αναδείξουμε την τοπική ιστορία του Αλίμου. Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτή τη χρονιά πρέπει να προετοιμάσουμε τη συμμετοχή του Δήμου μας στο «Ελλάδα 2021» και τη διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη.
Χρειαζόμαστε κοντά μας και την πολιτεία… Ο κύριος Θεοδωρικάκος μάς βοήθησε με νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή και λύθηκε το πρόβλημα που είχαμε με τη Δημοτική Συγκοινωνία. Έτσι, σε λίγες μέρες, θα δούμε τα δημοτικά λεωφορεία στους δρόμους και ο Άλιμος για πρώτη φορά θα αποκτήσει δική του Δημοτική Συγκοινωνία».

ΥΠΕΣ: Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα και ανακατανομή αρμοδιοτήτων
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αλίμου για την πρόσκληση, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε:
«Πολίτες αυτής της πολύ όμορφης παραλιακής πόλης, να σας ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους. Η ευχή της υγείας δεν είναι μία κοινότοπη ευχή, αφού χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Χαίρομαι πάρα πολύ, που σήμερα είμαι μαζί σας και μου δίνεται η ευκαιρία να πω κάποια πράγματα που πιστεύω ότι έχουν ενδιαφέρον και θα δικαιολογήσουν την παρουσία μου εδώ μαζί σας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα εγώ και οι συνεργάτες μου τη σοβαρή ευθύνη στο Υπουργείο Εσωτερικών, διευκρινίσαμε ότι για εμάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος συνεργασίας, ενότητας και δημιουργικής δουλειάς, γιατί δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας επηρεάζει η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα κανενός.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος, όπου οι πολίτες οφείλουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις δυνάμεις μας και μέσω των κοινών προσπαθειών να βρίσκονται λύσεις στα προβλήματα.
Θα πρέπει οι Έλληνες να μην είμαστε διχασμένοι… Είμαστε πολύ λίγοι, για να είμαστε διχασμένοι, και δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, άρα σε όλα τα θέματα, με αφετηρία τα εθνικά μας θέματα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και τη γαλήνη, που τόσο πολύ αξίζει ο ελληνικός λαός.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Αυτοδιοίκησης, θα σας δώσω δύο βασικά στοιχεία.
Πρώτον, το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ώστε να γνωρίζουμε σε βάθος τεσσάρων ετών ποια έργα θα γίνουν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους και τι χρήματα απαιτούνται για την υλοποίησή τους. Πιστεύουμε ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στις πόλεις τους και φυσικά πού πηγαίνουν τα χρήματά τους.
Δεύτερον, θα ετοιμάσουμε έναν νέο νόμο, για να αυξήσουμε τις αρμοδιότητες στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Τον Νόμο αυτόν θα τον φτιάξουμε μαζί, Υπουργείο και Αυτοδιοίκηση. Το υπάρχον σύστημα με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχει πολλά προβλήματα και θα πρέπει να αλλάξει, αφού δεν ακούγονται οι πολίτες. Πρέπει τα θέματα των πολιτών να μην ανήκουν στην κεντρική εξουσία αλλά στους δήμους και στις περιφέρειες!».