Ο Πέτρος Μαυρέας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα περιβαλλοντικά “εγκλήματα” στον ευρύτερο Πειραιά

Το σχέδιο της Περιφέρειας για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας στην Αττική στην μετά-covid εποχή
16 Ιουλίου 2021
Πράσινο Κίνημα: Τετραήμερη εργασία για μια πιο πράσινη, ισότιμη και δικαιότερη Ελλάδα
16 Ιουλίου 2021
Show all

Ο Πέτρος Μαυρέας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα περιβαλλοντικά “εγκλήματα” στον ευρύτερο Πειραιά

Καίριες παρεμβάσεις στο 2ο τακτικό συνέδριο του Πράσινου Κινήματος

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το ακροατήριο και το διαδικτυακό κοινό τις παρεμβάσεις του κ. Πέτρου Μαυρέα, στο 2ο Τακτικό Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Πολυχώρο “Γαλαξίας” στη Νέα Σμύρνη.

Πως θα δοθεί “ανάσα” στις επιχειρήσεις
Ο κ. Μαυρέας που επανεξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος τοποθετήθηκε αρχικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατέθεσε τις προτάσεις τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρέας ανέφερε αρχικά: “Πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Και θα πρέπει το Πράσινο Κίνημα που στοχεύει να μπει στη Βουλή, να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα του βιώσιμου επιχειρείν.” Στη συνέχεια περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον Πειραιά, καθώς εκτός των μεγάλων φορολογικών βαρών που καλούνται να πληρώσουν στην κεντρική κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να καταβάλουν και υψηλά δημοτικά τέλη.
Στη συνέχεια, ο δραστήριος πολιτικός του Πειραιά έκανε εκτενή αναφορά και στα προβλήματα που έφερε η πανδημία στις επιχειρήσεις σημειώνοντας: “Είναι αναγκαίο να καταρτιστεί ένα σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που να είναι υλοποιήσιμο και δίκαιο.
Στην πανδημία, είχαμε δύο ειδών επιχειρήσεις, αυτές που έμειναν κλειστές και αυτές που ήταν ανοιχτές. Και οι δύο κατηγορίες επιχειρήσεων χρειάζονται οικονομική ενίσχυση γιατί αυτό που καθιστά βιώσιμη την κάθε επιχείρηση είναι να έχει ταμείο.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, προτείνω σε αυτές που έκλεισαν τελείως να δοθεί ενίσχυση 30% επί του τζίρου, πριν τον κορωνοϊό, και για όσες έμειναν ανοιχτές, επειδή δημιούργησαν χρέη, λόγω μείωσης της εργασίας, προτείνω ενίσχυση 40%.
Τα χρήματα αυτά να δοθούν χωρίς τόκους, με την εγγύηση του κράτους, χωρίς τραπεζικά κριτήρια.
Να παγώσουν οι οφειλές των επιχειρήσεων για ένα έτος.
Να δοθεί 5% μπόνους σε επιχειρήσεις που θα προσλάβουν νέο προσωπικό και μετά την πάροδο του έτους να πληρώνουν οι επιχειρήσεις τις οφειλές τους βάσει του τζίρου τους.”
Ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα μη επιστροφής των χρημάτων, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ισχυρό κρατικό ταμείο.
Παράλληλα, ο κ. Μαυρέας υπενθύμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε φορολογία που ξεπερνάει το 75% των κερδών και ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για αυτό. Ήρθε και η πανδημία και κινδυνεύει να διαλυθεί τελείως η μεσαία τάξη. Αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην ασφάλεια της χώρας αφού μια οικονομικά αδύναμη χώρα είναι τροφή για τους “γύπες” που καραδοκούν τριγύρω”.
Επίσης ο κ. Μαυρέας, στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεων που κατέθεσε στο πλαίσιο της συνεισφοράς του κόμματος προς την κοινωνία να θεσπιστεί εθελοντική αιμοδοσία των μελών του κόμματος και η δημιουργία τράπεζα αίματος.

Η περιβαλλοντική καταστροφή της Σαλαμίνας
Μεγάλο μέρος της παρέμβασης του κ. Μαυρέα είχαν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Σαλαμίνας, καθώς έχει ασχοληθεί ενδελεχώς σχετικά. Όπως είπε ο κ. Μαυρέας: “Στη Σαλαμίνα συντελείται ένα έγκλημα. Στην πίσω πλευρά του νησιού μία φορά το χρόνο πάνε πολλά είδη ψαριών και ειδικά οι τσιπούρες για να γεννήσουν. Αυτό συμβαίνει για αιώνες. Πλέον, με την επέκταση της COSCO και των ναυπηγείων που αναπτύσσονται στην πλευρά της Σαλαμίνας κλείνει ο δίαυλος για την εναλλαγή των υδάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται βούρκος εκεί και να μην μπορούν σε λίγα χρόνια να αναπαράγονται στην περιοχή τα ψάρια.”
Πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην περιοχή της Κυνοσούρας, η οποία αν και είναι χαρακτηρισμένη ως Αρχαιολογικός χώρος Α΄ και Β΄ που για να καταλάβουμε ως Αρχαιολογικός χώρος Α΄ είναι χαρακτηρισμένη η Ακρόπολη και Αρχαιολογικός χώρος Β΄ σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί λοιπόν, όπως αποκάλυψε ο κ. Μαυρέας ρίχνουν τσιμέντα για να κατασκευάσουν διαλυτήρια πλοίων. Τα χημικά των οποίων όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό θα είναι καταστροφικά για την περιοχή.