Πάτρα: Ευφυή συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας θα αποτυπώνουν σε πραγματικό χρόνο τις κυκλοφοριακές συνθήκες

Καλαμάτα: Έργα αναβάθμισης προαύλιων χώρων σχολικών μονάδων
25 Μαΐου 2023
Ο δήμος Βύρωνα θα παρασταθεί ως πολιτική αγωγή εναντίον του προσώπου που θανάτωνε γάτες με το σκύλο του
25 Μαΐου 2023
Show all

Πάτρα: Ευφυή συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας θα αποτυπώνουν σε πραγματικό χρόνο τις κυκλοφοριακές συνθήκες

Λύσεις έξυπνης πόλης θα αναπτύξει ο Δήμος Πατρέων, για την ενημέρωση των πολιτών του κέντρου της πόλης, για τις θέσεις στάθμευσης, την κυκλοφοριακή κίνηση και τις έξυπνες στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Χθες Τετάρτη 24 Μαΐου, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, υπέγραψε τη σύμβαση για υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Έξυπνων Λύσεων Διαχείρισης και Ενημέρωσης των Πολιτών για Έξυπνες Θέσεις Στάθμευσης, Κυκλοφοριακή Κίνηση και Έξυπνες Στάσεις», με τον ανάδοχο: «Ένωση Εταιρειών με διακριτικό τίτλο DOTSOFT A.E. – COSMOS COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε.».

Το έργο έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» με προϋπολογισμό 949.877,20 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρόνο υλοποίησης 10 μήνες.

Στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν: (α) 28 συσκευές για την μέτρηση της κυκλοφοριακής κίνησης, (β) 836 αισθητήρες εδάφους για τον έλεγχο των θέσεων στάθμευσης, (γ) σύστημα μέτρησης ελεύθερων θέσεων στάθμευσης σε 5 υπαίθριους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, (δ) 24 νέες πινακίδες έξυπνων στάσεων του Αστικού ΚΤΕΛ πλέον των υφιστάμενων και (ε) 4 μεγάλες πινακίδες ενημέρωσης των πολιτών σε σημεία εισόδου στην πόλη.

Επίσης, θα αναπτυχθεί λογισμικό ολοκλήρωσης και επεξεργασίας των δεδομένων των παραπάνω υποσυστημάτων και διασύνδεσης με τα υπάρχοντα συστήματα και εφαρμογές (π.χ. σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης).

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του έργου είναι η δημιουργία διαδικτυακής πύλης και εφαρμογής για κινητές συσκευές για την ενημέρωση των πολιτών.

Όπως σημειώνει ο Δήμος Πατρέων, το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση των πολιτών για τις συνθήκες κυκλοφορίας και στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Ο πολίτης θα γνωρίζει άμεσα μέσα από την εφαρμογή του κινητού του τηλεφώνου πόσες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης υπάρχουν και πού είναι αυτές, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί με το αυτοκίνητό του στο κέντρο της πόλης και να ψάχνει για να τις ανακαλύψει. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η άσκοπη κυκλοφοριακή κίνηση, ενισχύεται η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και επιπλέον μειώνεται η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο οδηγός θα γνωρίζει το πλήθος των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στα υπαίθρια δημοτικά πάρκινγκ (από Νότιο Πάρκο μέχρι Ηρώων Πολυτεχνείου) και αυτή η ενημέρωση θα λειτουργήσει ως ένα κίνητρο για να σταθμεύσει σε ένα από αυτά τα πάρκινγκ, αντί να ψάχνει να βρει ελεύθερη θέση στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, ενέργεια που τις περισσότερες φορές είναι αποτυχημένη και οδηγεί σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Επιπλέον, ο οδηγός θα γνωρίζει τους δρόμους που εμφανίζουν αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση, με στόχο την αποφυγή της διαδρομής μέσω αυτών των δρόμων.

Συνοπτικά τα άμεσα οφέλη για τον πολίτη της Πάτρας από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι τα εξής:

Παροχή ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σχετικά με την κυκλοφορία στην πόλη της Πάτρας.
Καλύτερος προγραμματισμός των διαδρομών που επιλέγουν οι οδηγοί.
Online εξυπηρέτηση στην αναζήτηση θέσεων στάθμευσης.
Εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου.
Αποφυγή συνωστισμών στα σημεία που υπάρχουν οδικά συμβάντα.
Ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και τη διαφάνεια των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος.
Η υλοποίηση του έργου συμβάλλει στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας και αποτελεί κομβικό σημείο για την εποπτεία και την ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο των κυκλοφοριακών συνθηκών του κέντρου της πόλης.