Τον Εθνικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείριση των αποβλήτων, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που στοχεύει να κερδίσει η αυτοδιοίκηση, παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) σε συνεργασία με τις ΠΕΔ Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας –Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, των προέδρων των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Βασίλη Μαυρίδη, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δασταμάνη, του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, των περιφερειαρχών και εκπρόσωπων τους, μελών των Δ.Σ των ΠΕΔ, Δημάρχων και των προέδρων των ΦΟΔΣΑ, ο κ. Γραφάκος, ενημέρωσε τους αιρετούς εκπροσώπους της Τ.Α για το Σχέδιο Νόμου που ετοιμάζεται απ’ την κυβέρνηση και που φιλοδοξεί να ενσωματώσει κοινοτικές οδηγίες για τα απορρίμματα.
Ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται η προδιαβούλευση με τους φορείς, που θα κληθούν να υλοποιήσουν το σχεδιασμό, ώστε τ0 Εθνικό Σχέδιο που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα να έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των φορέων.
Μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Αυτοδιοίκηση
Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης, τόνισε πως η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η Αυτοδιοίκηση και συνολικά η πατρίδα μας.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και πως θα είναι λάθος να τεθεί συνδιαχειρίστρια η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, παρότι, όπως είπε, οι Δήμοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τις περιφέρειες. «Κανένας δήμος δεν θα επιτρέψει να μπει συνδιαχειριστής ή να “καπελωθεί” στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αρμοδιότητα αποκλειστικά του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
Υποστήριξε πάντως ότι «ως χώρα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν θα πρέπει να είμαστε καθόλου περήφανοι, γιατί έχουμε μείνει πολύ πίσω, για δεκαετίες ολόκληρες, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από τις ολέθριες συνέπειες που έχει για το περιβάλλον η μη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, πληρώνουμε και τεράστια πρόστιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος μάλιστα στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, σημείωσε ότι όλοι οι Δήμαρχοι έχουν ενδιαφέρον για πως θα αναπτυχθεί το σχέδιο αυτό, θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, να δουν τι έχουν μέχρι σήμερα και να εντείνουν τις δράσεις τους, από δω και στο εξής.
Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ σημείωσε ακόμη πως κάθε δήμος στην Κεντρική Μακεδονία έχει εκπονήσει Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που κουμπώνει με το Περιφερειακό Σχέδιο που διαχειρίζεται ο ΦΟΣΔΑ, και θα εξετάσουν πως αυτά θα ενταχθούν στον Εθνικό σχεδιασμό. «Είμαστε έτοιμοι και θα έλεγα και ώριμοι για να προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα για να δώσουμε και καλύτερη ποιότητα ζωής στις τοπικές μας κοινωνίες, αλλά και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από το δυσβάσταχτο βάρος που επωμίζονται από την κακή διαχείριση στα απορρίμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μ. Γραφάκος: Κακή η κατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα
Στις τελευταίες δύο θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο.
Κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων στους αιρετούς των τριών περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τόνισε ότι «η κατάσταση διαχείρισης των αποβλήτων δεν είναι καλή στη χώρα. Αυτό το βλέπετε ενδεχομένως και στην καθημερινότητα από την κακή εικόνα ορισμένων γειτονιών, από τις παράνομες χωματερές και την ανεξέλεγκτη ταφή», είπε και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο η χώρα να θάβει σήμερα απορρίμματα, όταν ο μέσος όρος στην κοινότητα είναι ταφή μόλις 20% και στην Ελλάδα είναι στο 80%.
Αναφερόμενος στον εθνικό σχεδιασμό ανέφερε πως η βασική του φιλοσοφία είναι ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι ζήτημα που πρέπει να ξεκινήσει από το κάθε σπίτι με τη διαδικασία της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και με μια προσπάθεια πρόληψης μη δημιουργίας αποβλήτων.
Θ. Καράογλου: Να διαχειριστούμε το περιβάλλον με τον καλύτερο τρόπο
Την ανάγκη για τη καλύτερη δυνατή διαχείριση του περιβάλλοντος, επισήμανες την τοποθέτηση του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας –Θράκης) , Θεόδωρος Καράογλου.
«Το περιβάλλον δεν ανήκει σε εμάς, ανήκει στα παιδιά μας και οφείλουμε όλοι να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και να το παραδώσουμε τουλάχιστον όπως το παραλάβαμε, αν όχι καλύτερο. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με αυτά τα ζητήματα και θεωρώ σημαντικό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανοίξει το ζήτημα. Το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων είναι σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει το περιβάλλον. Μέσα από τον δημόσιο διάλογο και τις απόψεις των αιρετών θα προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σημείωσε ο υφυπουργός.