ΠΕΔ-ΚΜ: “Απολογήθηκε” για το πλούσιο έργο του ο Λάζαρος Κυρίζογλου

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: “Θέλουμε να κάνουμε την ΠΕΔΑ γνωστή στην κοινωνία”
25 Οκτωβρίου 2019
O Β. Σιώμος στη Σύσκεψη του ΣΠΟΠΠ Ανατολικής Αττικής
25 Οκτωβρίου 2019
Show all

ΠΕΔ-ΚΜ: “Απολογήθηκε” για το πλούσιο έργο του ο Λάζαρος Κυρίζογλου

Λ. Κυρίζογλου: «Χειριστήκαμε σημαντικά θέματα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Λειτουργήσαμε με αίσθημα ευθύνης και κάναμε πράξη, όλα όσα είχαμε δεσμευτεί»

Τον απολογισμό έργων και δράσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) την περίοδο 2015 -2019, παρουσίασε ο πρόεδρος του οργάνου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, με αφορμή τη θητεία του στην δεύτερη μεγαλύτερη Περιφερειακή Ένωση της χώρας, η οποία ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα, ο κ. Κυρίζογλου, εμφανώς συγκινημένος που θα παραδώσει πολύ σύντομα τα ηνία της ΠΕΔ-ΚΜ στον επόμενο πρόεδρο, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πολυσχιδές έργο που υλοποιήθηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καθ΄όλη τη διάρκεια τα θητείας μας χειριστήκαμε σημαντικά θέματα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Λειτουργήσαμε με αίσθημα ευθύνης και κάναμε πράξη, όλα όσα είχαμε δεσμευτεί: Διαπαραταξιακό Προεδρείο στην ΠΕΔ-ΚΜ και Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ πήραμε ομόφωνες αποφάσεις στα περισσότερα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη συμβολή του προκατόχου του στην προεδρία του οργάνου, αντιπροέδρου του οργάνου, Δημάρχου Νεάπολης Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, τονίζοντας ότι ήταν θετικό το έργο που άφησε πίσω του. «Η Αυτοδιοίκηση είναι χώρος συνάντησης των αυτοδιοικητικών με γνώμονα και κριτήριο τα προβλήματα που μας ενώνουν, χωρίς τις αντιπαραθέσεις που διχάζουν και εμείς αυτό το πετύχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον υποψήφιο για την προεδρία της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Πρότεινα και στηρίζω ένα συνάδελφο που έχει μια θητεία παραπάνω από μένα, τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο οποίος λόγω του χαρακτήρα του και της μακράς αυτοδιοικητικής του πορείας τυχαίνει να είναι καθολικής αναγνώρισης και αποδοχής».

«Επικοινωνήσαμε το θεσμό της ΠΕΔ-ΚΜ στους πολίτες»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, αναφερόμενος στα έργα και τις δράσεις του οργάνου, τόνισε ότι ψηλά στην ατζέντα του Δ.Σ βρέθηκαν την περίοδο 2015 -2019, ζητήματα που σχετίζονται με τους Δήμους, οικονομικά και θεσμικά, καθώς και όλα όσα αφορούν στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επίσης η ΠΕΔ-Κ έδωσε, όπως είπε, προτεραιότητα στο προσφυγικό ζήτημα, αξιώνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών, τον Κλεισθένη, τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δήμων μικρών και μεγάλων, δρώντας και λειτουργώντας με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες.

«Οι παλιές Ενώσεις Δήμων απασχολούνταν με τα προβλήματα των Δήμων τους, κάτι το οποίο ενδιάφερε μόνο τους πολίτες των τοπικών τους κοινωνιών. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω να βγάλουμε αυτό τον θεσμό από τα γραφεία και να τον καταστήσουμε γνωστό, όχι μόνο για τις θέσεις και τις απόψεις του αλλά και για μια σειρά από άλλα ζητήματα»ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

*Για τον Κλεισθένη: «Επισημάναμε πως οι μεθοδεύσεις, μέσω των οποίων προέκυψε, εμφανίστηκε, παρουσιάστηκε και τελικά ψηφίστηκε το επί δυο και πλέον χρόνια κυοφορούμενο Σχέδιο Νόμου, με την κωδική ονομασία «Κλεισθένης 1» δεν συνάδουν με την σοβαρότητα των θεμάτων, που φιλοδοξεί να ρυθμίσει το «νέο» αυτό πλαίσιο, δεν τιμούν την ιστορία και την προσφορά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν υπηρετούν τον κοινό στόχο της συνολικής μεταρρύθμισης του Κράτους μας, της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

*Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: «Εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την μη κλήση και τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην συγκροτηθείσα με απόφαση του Πρωθυπουργού «Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση». Διατυπώσαμε προτάσεις για την αναθεώρηση των άρθρων 101 και 102 του Συντάγματος, με γνώμονα την κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, και την θεμελίωσή της στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και ιδιαίτερα στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαμε στο αφιερωμένο στην Συνταγματική Αναθεώρηση Συνέδριο της ΚΕΔΕ (3-5 Δεκ. 2018), και διοργανώνουμε με την ΚΕΔΕ ειδικό Θεματικό Συνέδριο για την Συνταγματική Αναθεώρηση, στην Θεσσαλονίκη (23-24 Ιανουάριος 2019».

Για την Σχολική Στέγη: «Συνεχίσαμε να ζητούμε, να δεχτεί ο Πρωθυπουργός, σε μια από τις επισκέψεις του στην Θεσσαλονίκη, μια Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου μας, για να του παρουσιάσουμε τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης σε όλη τη Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την καταγραφή, τις επεξεργασίες και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΠΕΔΚΜ, για την σε βάθος ικανού χρόνου επίλυση των προβλημάτων αυτών. Από την άλλη πλευρά συνεχίστηκε, όπως ακριβώς και κατά τα προηγούμενα χρόνια, η παραπομπή της συνάντησης αυτής στις ελληνικές καλένδες».

Για το Προσφυγικό: «Με αλλεπάλληλα έγγραφά μας ζητήσαμε από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να τιμήσει με την παρουσία του, σε ημερομηνία της επιλογής του, μια διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας, με την συμμετοχή όλων των Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενημερώσει την Τ.Α της περιοχής μας για τους σχεδιασμούς της υπεύθυνης Κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος».

Για το Νερό: «Συνεχίσαμε τον αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με πολίτες και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, αίτηση ακύρωσης της πράξης υπαγωγής της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο (η διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ τελεί εν εξελίξει).Υποστηρίζουμε ενεργά την καμπάνια «100 δράσεις για το νερό», που είναι αφιερωμένη στα 4 χρόνια από την διεξαγωγή του εμβληματικού τοπικού δημοψηφίσματος, που με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε την προοπτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ».

Για τον ΟΑΣΘ: «Οι εξελίξεις του 2018 δικαίωσαν, δυστυχώς, τις επιφυλάξεις, που με αποφάσεις του Δ.Σ μας είχαμε εκφράσει κατά την περίοδο της «κρατικοποίησης» του ΟΑΣΘ. Με σειρά νεότερων αποφάσεων επισημάναμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και ζητήσαμε την άρση τους, χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση (το αντίθετο μάλιστα)»

Για το Μακεδονικό: «Διατρανώσαμε, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την αντίθεσή μας στην «Συμφωνία των Πρεσπών», προβάλλοντας το αυτονόητο: ότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης (για τις μελλοντικές της συνέπειες) πολιτικής σκοπιμότητας.

Για τα Ακίνητα του Υπερταμείου: «Εκφράσαμε, με σειρά αποφάσεων και αλλεπάλληλα έγγραφα, την έντονη αντίθεση της ΠΕΔΚΜ στην υπαγωγή ακινήτων στο λεγόμενο Υπερταμείο. Καταδικάσαμε και καταγγείλαμε την δέσμευση και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και καυτηριάσαμε, τόσο τον τύπο, όσο και την ουσία της υπαγωγής χιλιάδων, άγνωστης στην ουσία ταυτότητας, ακινήτων στο Υπερταμείο, με την αναγραφή στο σχετικό ΦΕΚ μόνον του Κωδικού Αριθμού (ΚΑΕΚ) του Κτηματολογίου. Ζητήσαμε να γίνει γνωστή η ταυτότητα των ακινήτων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εισακουστεί το αίτημά μας».