ΠΟΕ-ΟΤΑ: Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών – Αύριο η πανελλαδική στάση εργασίας

Γ, Πατούλης: «Δεν θα αφήσουμε στο έλεος της τύχης του το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής»
22 Ιουνίου 2020
Την Πέμπτη η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων
23 Ιουνίου 2020
Show all

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών – Αύριο η πανελλαδική στάση εργασίας

Άκαρπη απέβη, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ η σημερινή συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους της και κυρίως για το ζήτημα του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας καθώς και για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ –ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών για το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών υποσχέθηκε πεντάμηνη παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, «αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να καταστεί εφικτό, όταν το αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν και παραμένει η εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς χρονικούς περιορισμούς και διαδοχικές παρατάσεις».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε να υπάρξει νομοθετική διάταξη που θα διασφαλίζει την διατήρηση ως έχει του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων όσο και της χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και ταυτόχρονα να επεκτείνεται και σε κλάδους εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν.

Επίσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων, «είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (άρθρο 178), είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών», αλλά και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες της υπηρεσίες των Ο.Τ.Α..

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «επιβεβαίωσε την νεοφιλελεύθερη πολιτική του εργασιακού στραγγαλισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δεν έκανε βήμα πίσω και δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ψήγμα διασφάλισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τουναντίον, έδειξε ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης είναι η απαξίωση των υπηρεσιών των Δήμων, ανοίγοντας το δρόμο στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ΠΟΕ-ΟΤΑ, υπογραμμίζει ότι « η απόφαση για την αυριανή κινητοποίηση, όχι μόνο ισχύει, αλλά καθίσταται ακόμη πιο επιβεβλημένο να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση»

Καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στην πανελλαδική στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη , από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 9:00 το πρωί.

«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν αποδείξει πώς στα δύσκολα, όπως πρόσφατα συνέβη με την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκονται στο πλευρό των Δημοτών και θα συνεχίσουν να προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. Έχουν αποδείξει ωστόσο, πώς δεν εμπαίζονται και δεν φιμώνονται. Αν αυτό πιστεύουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση πλανώνται πλάνην οικτράν» καταλήγει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.