Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρουσίασε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση για το Δημόσιο Τομέα, το οποίο και εγκρίθηκε.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΣ, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο στοχεύει στην καθιέρωση ενός συστήματος διακυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται και κατανέμονται αρμοδιότητες στα επιμέρους επίπεδα διακυβέρνησης (Κεντρικό, Αποκεντρωμένο, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο).
Οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποσκοπούν:
Στην αποφυγή των αλληλοεπικαλύψεων άσκησης αρμοδιοτήτων είτε στο ίδιο επίπεδο είτε σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης
Στον βέλτιστο συντονισμό των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης
Στην άρση ασαφειών για το ρόλο του κάθε συμμετέχοντα σε ένα πεδίο πολιτικής
Στον σχεδιασμό μεθοδολογίας για την συστηματοποίηση του τρόπου κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης.
Παράλληλα, καθιερώνεται για πρώτη φορά η έννοια της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», η οποία σύμφωνα με το υπουργείο θα καθιέρωση τη χάραξη και εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών στα διάφορα επίπεδα Διοίκησης καθώς και το «Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» ως το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που θα αποτελέσει τον ενωτικό σύνδεσμο, τόσο συστημικά, όσο και επιχειρησιακά μεταξύ Επιτελικού Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, συστήνεται «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» το οποίο θα υπάγεται οργανικά στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και θα αναλάβει τη διαρκή καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με μια κοινή και αντικειμενικά ορισμένη μεθοδολογία, αξιοποιώντας όλες τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
Ο σχεδιασμός
Ειδικότερα, το σχέδιο υλοποιήθηκε από νομοπαρασκευαστική ομάδα που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλου με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα Βιβής Χαραλαμπογιάννη.
Το σχέδιο νόμου έχει τους εξής στόχους:
την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό βασικών εννοιών, αρχών και διαδικασιών για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες συναλλάσσονται με τη Διοίκηση,
τη δημιουργία σταθερού συστήματος διοικητικών διαδικασιών για τη διαρκή αξιολόγηση και απλούστευσή τους, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου και
την αποσαφήνιση εννοιών της εσωτερικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους ως προς τις διοικητικές διαδικασίες.
Για τους σκοπούς αυτούς, το σχέδιο νόμου αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει τον ισχύοντα Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999), αναβαθμίζοντας την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Επιπλέον, αναβαθμίζει ουσιαστικά τη λειτουργία του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, εισάγονται διατάξεις με τις οποίες εξασφαλίζεται ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί με ενιαίο και ταχύτερο τρόπο, τόσο στις ψηφιακές υπηρεσίες του, όσο και στα σημεία φυσικής επαφής με τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης θα εξυπηρετείται πιο εύκολα, με συγκεκριμένες, απλούστερες και συντομότερες διαδικασίες, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία καθώς καθιερώνεται η διοικητική βοήθεια κατ’ οίκον από τις Δημοτικές Αρχές.
Παράλληλα, το νέο σχέδιο νόμου επαναρυθμίζει τις διοικητικές διαδικασίες με βάση νέα εργαλεία που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, δηλαδή το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος», το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και το Παρατηρητήριο για τη Γραφειοκρατία. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις για τη μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή, το σχέδιο νόμου διαμορφώνει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, όπως αναφέρει το ΥΠΕΣ, θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις νέες προκλήσεις για τη Δημόσια Διοίκηση.