ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μικροαισθητήρες μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων στον δήμο Αγίου Νικολάου
13 Ιανουαρίου 2022
Το ευρωπαϊκό έργο PRODESA παρουσιάζει η ΚΕΔΕ
14 Ιανουαρίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Άμεση καταδίκη της προκλητικής επίθεσης του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τις δηλώσεις της σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων κατά την ομιλία της στην εκδήλωση παρουσίασης της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, που πραγματοποιήθηκε στην Αργυρούπολη, στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».
Υπενθυμίζουμε στους γείτονες καθώς και σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1916 – 1923) αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Μια θηριωδία κατά την οποία 353.000 Πόντιοι εξολοθρεύτηκαν, περισσότεροι από 400 χιλιάδες ξεριζωμένοι πήραν το δρόμο για την Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών και μια καμένη γη: 815 χωριά ανασκαμμένα, 1.134 εκκλησίες κατεστραμμένες, 960 σχολεία γκρεμισμένα.
Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα κατά το πρότυπο της αναγνώρισης των δύο άλλων γενοκτονιών, Εβραίων και Αρμενίων, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να προασπίσει την ιστορική αλήθεια και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίωσης ενός ολόκληρου λαού.

Σε δήλωση του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος και πρόεδρος του Πρασίνου Ιδρύματος «ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ», Νίκος Παπαδάκης ανέφερε: «Θεωρούμε ότι ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου συνιστά έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Εκτιμούμε ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1994 από την Ελληνική Βουλή αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα δικαίωσης. Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα κατά το πρότυπο της αναγνώρισης των δύο άλλων γενοκτονιών, Εβραίων και Αρμενίων, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να προασπίσει την ιστορική αλήθεια και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίωσης ενός ολόκληρου λαού.»