Προσλήψεις 2020: Νεότερη Εγκύκλιος ειδικά για την Αυτοδιοίκηση

Τήνος: Στο πόδι όλο το νησί κατά των ανεμογεννητριών
27 Νοεμβρίου 2019
Αλλάζει ο κυκλοφοριακός χάρτης της Αθήνας
27 Νοεμβρίου 2019
Show all

Προσλήψεις 2020: Νεότερη Εγκύκλιος ειδικά για την Αυτοδιοίκηση

Σε συνέχεια της από 14 Νοεμβρίου Εγκυκλίου του Υπουργού Εσωτερικών για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού του Δημοσίου Τομέα έτους 2020 και όπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί σε αυτή, εκδόθηκε νεότερη Εγκύκλιος ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απευθύνεται στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα αρμοδιότητάς τους. Παρέχει ειδικές οδηγίες αναφορικά με τα αιτήματα που καταχωρούνται από τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ειδική εφαρμογή που αναπτύχθηκε για την υλοποίηση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2020.

Το Υπουργείο κατ’ αρχάς αποτυπώνει ποιοι είναι οι Φορείς των ΟΤΑ που καλούνται να καταχωρήσουν αίτημα προσλήψεων, σημειώνοντας πως “εννοείται ότι αίτημα υποβάλλεται, εφόσον υπάρχει ανάγκη προσλήψεων για το έτος 2020 και πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις (υφίστανται κενές θέσεις προς κάλυψη σύμφωνα τον ΟΕΥ / Κανονισμό του Φορέα, όπως ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες πιστώσεις)”.

Ακολούθως, προς διευκόλυνση των Δήμων και Περιφερειών που καλούνται να υποβάλουν αίτημα και για τα εποπτευόμενα Νομικά τους Πρόσωπα, επισυνάπτει και έχει επίσης αναρτηθεί προς άντληση στον ειδικό διαδικτυακό τόπο για θέματα προσωπικού Τ.Α (https://aftodioikisi.ypes.gr/) νέο ειδικό Πίνακα, ο οποίος περιέχει το είδος των στοιχείων που απαιτείται να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, εμπλουτισμένο με εξειδικευμένους ελέγχους που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την ορθή και πλήρη καταχώρηση του αιτήματος των Νομικών Προσώπων ΟΤΑ στην εφαρμογή από τους Φορείς υποβολής.

Ο Πίνακας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ για τη συμπλήρωση του αιτήματός τους και εν συνέχεια να αποσταλεί στο Δήμο/Περιφέρεια που θα καταχωρήσει τις σχετικές εγγραφές στην εφαρμογή. Ο ίδιος Πίνακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο/Περιφέρεια προς συμπλήρωση του δικού του αιτήματος και συμπερίληψή του στην Απόφαση του οικείου συλλογικού οργάνου

Για την αποφυγή λανθασμένων καταχωρήσεων θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες, καθώς και στους ελέγχους που έχουν ενσωματωθεί στο αρχείο, ώστε τελικώς ο Δήμος/Περιφέρεια να λάβει ένα πλήρες και ορθό αίτημα προς καταχώρηση στην εφαρμογή.

Επισημαίνεται δε ότι κατά το στάδιο του ελέγχου, το ΥΠΕΣ θα επεξεργαστεί τις εγγραφές των υποβληθέντων αιτημάτων, κάνοντας όποιες παρεμβάσεις κρίνει απαραίτητες (τροποποίηση ή και ακύρωση εγγραφών), προς διασφάλιση της ορθότητας συμπλήρωσης των πεδίων της εφαρμογής και την αποφυγή προφανών λαθών. Συνεπώς, δοθέντος και του συγκεκριμένου χρόνου που θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για τη διενέργεια του συγκεκριμένου ελέγχου, τυχόν λανθασμένες καταχωρήσειςΦορέων δύναται να επιφέρουν την ακύρωση εγγραφών του αιτήματος τους.

Τα ίδια τα Νομικά Πρόσωπα φέρουν την ευθύνη για την ορθότητα και αξιοπιστία του περιεχομένου των αιτημάτων που θα αποστείλουν στους Φορείς υποβολής προς καταχώρηση στην εφαρμογή, το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με τα πραγματικά δεδομένα τους και τις οδηγίες. Το ίδιο ισχύει και για τους Δήμους/Περιφέρειες, όσον αφορά την καταχώρηση των δικών τους αιτημάτων στην εφαρμογή.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ που επιθυμούν να υποβληθεί αίτημα προγραμματισμού προσλήψεων για το 2020, θα πρέπει να προβούν άμεσα σε ενέργειες σύμφωνα με την Εγκύκλιο, καθώς η υποβολή των αιτημάτων από τους Δήμους/Περιφέρειες θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τις 26 Νοεμβρίου 2019, οπότε και θα είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής, δεν θα είναι δυνατή πλέον η υποβολή αιτημάτων στην ειδική εφαρμογή.

Υπό το πρίσμα δε της προσπάθειας που καταβάλλεται για τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και ιδίως του λόγου 1 αποχώρηση / 1 πρόσληψη, το ΥΠΕΣ ζητά από τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν σε συνετή και ρεαλιστική εκτίμηση των αναγκών τους σε τακτικό προσωπικό, με βάση τις άμεσες προτεραιότητές τους, τις εκτιμώμενες αποχωρήσεις και τις επείγουσες ανάγκες προς κάλυψη που θα προκύψουν από αυτές, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού προσλήψεων στο Δημόσιο.