Προχωρά η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου από το ΤΕΕ

Δημιουργία Ψηφιακής Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ΚΕΔΕ
25 Μαΐου 2023
Ιωάννινα: «Ψηφιακές Γωνιές» για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών
25 Μαΐου 2023
Show all

Προχωρά η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου από το ΤΕΕ

Ξεκινά από το ΤΕΕ η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου για τη διενέργεια τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, σε σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες.

Η συγκρότηση του Μητρώου βασίζεται στις πρόσφατες σχετικές διατάξεις του Ν5037/2023 (άρθρο 265) και την ΚΥΑ ΥΠ342 (ΦΕΚΒ/2943/4-5-2023).

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων καταρτίζεται με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και ιδίως με την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του ΟΑΣΠ.

Την υλοποίηση, την τεχνική διαχείριση και τη συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου ανέλαβε και υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο στις αρχές Ιουλίου και η έναρξη εγγραφών θα ανακοινωθεί από το ΤΕΕ προς τους μηχανικούς το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αναλαμβάνει να διενεργεί, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων σε διπλωματούχους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που εγγράφονται στο Μητρώο ως Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου και λαμβάνουν σχετικό Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Eπάρκειας.

Ποια κτίρια θα ελεγχθούν

Το ΤΕΕ, βάσει των καταχωρήσεων των ελεγχόμενων κτιρίων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη δράση για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, μέσω των ελεγκτών μηχανικών. Αυτοί οι έλεγχοι θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποχρεούνται, εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της σχετικής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του ΟΑΣΠ, να καταχωρήσουν σε αυτήν τα στοιχεία των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς και κρίσιμες λειτουργίες, όπως αυτά περιγράφονται στην Ενότητα Α της Ταυτότητας του Κτιρίου του Δελτίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου του ΟΑΣΠ (5η έκδοση, 2020), τα στοιχεία επικοινωνίας του εκπροσώπου της οικείας υπηρεσίας ή φορέα που στεγάζεται στο ελεγχόμενο κτίριο και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου φορέα συντήρησης, το έτος κατασκευής του ελεγχόμενου κτιρίου, καθώς και αρχείο με τον πολεοδομικό φάκελο του κτιρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια και μελέτες αδείας, δηλώσεις τακτοποίησης κ.λπ.).

Διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ (αποκαλούμενοι ως «ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας τους, συνυποβάλλεται:
α. Πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή

β. αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή και επίβλεψη στατικών μελετών ή

γ. συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή

δ. συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή και επίβλεψη στατικών μελετών.

Οι ελεγκτές εγγράφονται στο Μητρώο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους και λαμβάνουν αύξοντα αριθμό Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Για την εγγραφή τους στο Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, με χρήση των προσωπικών κωδικών που χορηγούνται από το ΤΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
Ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, e-mail κ.λπ.).
Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού με δικαιούχο τον μηχανικό (ΙΒΑΝ).
Διεύθυνση επαγγελματικής έδρας, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δραστηριοποιείται επαγγελματικά, διατηρώντας έδρα σε περισσότερες από μία περιοχές, υποχρεούται να δηλώσει σε ποια από αυτές επιθυμεί να διενεργεί ελέγχους.
Πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή και επίβλεψη στατικών μελετών ή συναφή τίτλο σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή συναφή μετα-διπλωματικό τίτλο σπουδών (ΜΔΕ) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή και επίβλεψη στατικών μελετών.
Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία υπευθύνως δηλώνει ότι:
– Δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα, όπως και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, καταπίεση, δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

– Θα ενημερώνει εντός δέκα ημερών το ΤΕΕ σε περίπτωση που δεν συντρέχουν, πλέον, οι προϋποθέσεις συμμετοχής του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου.

– Η συμμετοχή του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου παρέχει αυτοδίκαια το δικαίωμα γνωστοποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του για τους σκοπούς του ελέγχου.

– Αποδέχεται τη χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τους ελέγχους που έχει προβεί, με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

– Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό επάρκειας

– Η ιδιότητα του ελεγκτή αποκτάται με την εγγραφή του στο Μητρώο.

– Σε περίπτωση μεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων μηχανικού εγγεγραμμένου στο Μητρώο, ο ελεγκτής υποχρεούται να δηλώσει ηλεκτρονικά στο ΤΕΕ τη σχετική μεταβολή, εντός προθεσμίας δέκα ημερών.

– Για την έναρξη του Μητρώου εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του προέδρου του ΤΕΕ, κατά την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος.

Στην ΚΥΑ ΥΠ342 (ΦΕΚΒ/2943/4-5-2023) περιλαμβάνεται αναλυτική περιγραφή σχετικά με:

– Διαδικασία επιλογής και ορισμού ελεγκτών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.

– Διαδικασία και περιεχόμενο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.

– Αποζημίωση των ελεγκτών καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια (διαγραφές ελεγκτών, χρηματοδότηση δράσης κ.λπ.).

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτώνται προοδευτικά στην ειδική ιστοσελίδα του ΤΕΕ: https://web.tee.gr/mmp.