Πρωτόκολλο συνεργασίας ΥΠΕΣ/ΕΚΔΔΑ με ΕΑΔ για την εκπαίδευση υπαλλήλων του Δημοσίου στην αντιμετώπιση της διαφθοράς

ΣτΕ: Άκυρη η ΚΥΑ για το Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας – Τι απαντά ο Κ. Μπακογιάννης
15 Οκτωβρίου 2020
Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Αιτήσεις για το Πρόγραμμα “Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί λόγω Covid-19”
15 Οκτωβρίου 2020
Show all

Πρωτόκολλο συνεργασίας ΥΠΕΣ/ΕΚΔΔΑ με ΕΑΔ για την εκπαίδευση υπαλλήλων του Δημοσίου στην αντιμετώπιση της διαφθοράς

Με στόχο την εκπαίδευση των στελεχών και υπαλλήλων του δημοσίου τομέα στην αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), κ. Άγγελο Μπίνη και τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), κ. Διονύση Κυριακόπουλο.

Οι δύο πλευρές (ΥΠΕΣ/ΕΚΔΔΑ και ΕΑΔ) συμφώνησαν να προχωρήσουν στην παραπάνω συνεργασία, με στόχο την υλοποίηση δράσεων επιμόρφωσης, κατάρτισης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στελεχών της δημόσιας διοίκησης επί των θεματικών αρμοδιότητας της ΕΑΔ, όπως η διαφάνεια, η ακεραιότητα, η λογοδοσία στη δράση των κυβερνητικών οργάνων, διοικητικών αρχών, κρατικών φορέων και δημοσίων οργανισμών, καθώς και η καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Κύριε Διοικητά σας καλωσορίζω και πάλι στο Υπουργείο μας/σας. Νομίζω ότι υπάρχει στενότατη και αποτελεσματική συνεργασία, φορέων και κεντρικά του Υπουργείου με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά. Κρατώ και ξεχωρίζω τη σπουδαία δουλειά που κάνατε με το Μνημόνιο Συνεργασίας, με την ΓΓ Ιθαγένειας, που μας βοήθησε στο να καταλήξουμε στην πολύ σημαντική μεταρρύθμιση του τρόπου πολιτογράφησης των αλλοδαπών – αλλογενών, την οποία τη θεωρούμε μία σπουδαία μεταρρύθμιση. Η τεκμηρίωσή της οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στη δουλειά που έκαναν οι συνεργάτες σας, με το πόρισμα που μας παραδώσατε.

Σήμερα η σκυτάλη είναι σε εσάς και στο ΕΚΔΔΑ, το στρατηγείο της αναβάθμισης του ρόλου των δημοσίων υπαλλήλων, που ασφαλώς πέραν από τις γνώσεις και την ανάγκη να ανέβουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα, είναι απόλυτη ανάγκη να διασφαλίσουμε όρους διαφάνειας στη λειτουργία τους. Άρα, θεωρώ ότι υπάρχει πολύ σημαντικό περιεχόμενο στη συνεργασία της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας με το ΕΚΔΔΑ.

Είμαι σίγουρος ότι από τη δουλειά που θα κάνετε κι εδώ θα υπάρξουν πολύ σοβαρά αποτελέσματα σε έναν τομέα που η κοινή γνώμη απαιτεί διαφάνεια παντού, για τους πάντες και για τα πάντα. Είναι μία διαχρονική αξία, την οποία πιστεύω ότι όσοι μετέχουν στο δημόσιο βίο οφείλουμε να την υπηρετούμε, με συνέπεια και διαχρονικότητα.

Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνεργασία μας, όπως και τον Πρόεδρο και όλα τα στελέχη του ΕΚΔΔΑ, την Αντιπρόεδρο, αλλά και όλους σας Κυρίες και Κύριοι για τη δουλειά που κάνετε και που πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε, σε έναν τομέα πάρα πολύ κρίσιμο και σημαντικό».

Ο Διοικητής της ΕΑΔ, κ. Άγγελος Μπίνης, σημείωσε: «Ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ για ακόμη μια φορά, για άλλη μια συνεργασία που είμαι βέβαιος ότι θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο των επιτυχημένων συνεργασιών που είχαμε μέχρι τώρα με τις μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ για εμάς αποτελεί ένα έργο ‘‘ναυαρχίδα’’, δεδομένου ότι επενδύουμε πάρα πολύ στην πιστοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους και ξεκινώντας άμεσα με ένα Πρόγραμμα Πιστοποίησης των εσωτερικών ελεγκτών.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι η πιστοποίηση των συμβούλων ακεραιότητας. Γενικά ήδη υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο με τον Πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ και την ομάδα του για την αξιοποίηση όλων των συνεργειών στο πεδίο της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Διονύσης Κυριακόπουλος υπογράμμισε: «Υπουργέ μου, κ. Διοικητά, να ευχαριστήσω και τους δύο, καταρχάς για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας και την προτίμηση του Διοικητή της ΕΑΔ με τον οποίο έχουμε ξεκινήσει αυτή τη συνεργασία πάρα πολύ καιρό, απλά σήμερα είναι η επισημοποίησή της. Έχει τρέξει πολύ νερό σε όλη αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε όσο μπορούμε περισσότερο να έρθουμε πιο κοντά. Αυτό που θέλουμε από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας και τον Διοικητή είναι να βοηθήσει κι εμάς σαν Οργανισμό για την ενεργοποίηση του εσωτερικού ελέγχου στο ΕΚΔΔΑ, κι όσο μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τον εσωτερικό έλεγχο, γιατί όπως είπατε κι εσείς πριν πάρα πολύ σωστά, το πρώτιστο είναι αυτό που τελικά προωθεί η κυβέρνηση, τη διαφάνεια. Ευχαριστώ και πάλι για τη στήριξη».