Ρία Ακρίβου: Χρειάζονται περισσότερα από επετειακές δηλώσεις για να προσδώσουμε στη Γυναίκα τον ρόλο που της αξίζει

Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Ψηφιακών Αιτημάτων για θέματα μεταφορών
6 Μαρτίου 2020
«Απευθύνουμε μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία για την αναγνώριση του ισότιμου ρόλου ανδρών και γυναικών»
8 Μαρτίου 2020
Show all

Ρία Ακρίβου: Χρειάζονται περισσότερα από επετειακές δηλώσεις για να προσδώσουμε στη Γυναίκα τον ρόλο που της αξίζει

Το μήνυμα της Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως ημέρα μνήμης του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα διαχρονικά δικαιώματα της γυναίκας.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τους αγώνες, τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο. Είναι εδώ, όμως, για να θυμίζει και όλα αυτά που μένουν να γίνουν ακόμα ώστε η Γυναίκα κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κοινωνίας πραγματικά ισότιμο, ανεξάρτητο σε όλους τους στίβους της ζωής.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας, η ισότιμη θέση της Γυναίκας στην κοινωνία είναι ακόμη ζητούμενο. Σε πείσμα των επίσημων διαβεβαιώσεων και διακηρύξεων, η Γυναίκα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως υπολειπόμενο μέλος στην καθημερινότητά της, στην εργασία της, στην πολιτική, ενώ αποτελεί και τον εύκολο στόχο για κάθε είδους επιθέσεις.
Δεν αρκεί μόνο η κατανόηση και η ευαισθησία απέναντι στο θέμα της ισότητας. Ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, στη μόρφωση, η καταπολέμηση της βίας εις βάρος των γυναικών, έχουν μεγάλη πολιτική σημασία, αφού η ισότητα των φύλων αποτελεί προϋπόθεση κάθε βιώσιμης ανάπτυξης και είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξέλιξη του πολιτισμού μας.
Χρειάζεται κάτι περισσότερο από τις επετειακές δηλώσεις για να προσδώσουμε στη Γυναίκα τον ρόλο που πραγματικά της αξίζει στη σύγχρονη κοινωνία. Χρειάζεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας και βαθιά και συστηματική δουλειά στον τομέα της παιδείας όπου «πλάθονται» οι αυριανοί πολίτες. Αντίστοιχη αλλαγή απαιτείται και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε η Γυναίκα να αντιμετωπίζεται πραγματικά ισότιμα και όχι ως αριθμητικός δείκτης σε επιβαλλόμενες ποσοστώσεις.
Η 8η Μαρτίου είναι μέρα τιμής για τις γυναίκες, που με την ευαισθησία, την οξυδέρκεια και την δράση τους συνέβαλαν στην πρόοδο και τη συνέχεια της κοινωνίας μας.
Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε στην πράξη στοιχεία που συνθέτουν τη σύγχρονη γυναίκα, που σήμερα πλήττεται ποικιλοτρόπως και να φροντίσουμε για την ενδυνάμωση της θέσης της.».