Ριζική αναμένεται να είναι η ανασύνθεση της επόμενης βουλής

Πρόσβαση των ΑμεΑ σε μέρος του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
21 Σεπτεμβρίου 2021
Πράσινο Κίνημα: Αναγκαία μία νέα κουλτούρα στις μετακινήσεις
22 Σεπτεμβρίου 2021
Show all

Ριζική αναμένεται να είναι η ανασύνθεση της επόμενης βουλής

Άρθρο του Νίκου Καραμπάση*

Καθώς οδεύουμε προς τον Οκτώβριο – πέρασε ένα καλοκαίρι γεμάτο φωτιές και καταστροφές, μια ΔΕΘ όπου τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν πρόσθεσαν «το παραμικρό θετικό» και με την «δικτατορία των ειδικών» να συνεχίζει να προκαλεί ασύστολα και ξεδιάντροπα τον λαό μας με το όραμα «της σύριγγας στο χέρι και του φίμωτρου στο στόμα» – αυτό που μπορεί να αντιληφθεί όποιος έχει επαφή «με την πραγματικότητα των υπόγειων ρευμάτων και διεργασιών» είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ίσως οι πιο σημαντικές και κρίσιμες από το 1950 και εντεύθεν… (και σίγουρα της αποκαλούμενης «μεταπολίτευσης» από το 1974).
Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός. Την τετραετία 2023 – 2027 θα αναδιαταχθεί πλήρως και ριζικά όλο το παραγωγικό – οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας (με ο,τι αυτό συνεπάγεται) και εξαιτίας των 102 δις ευρώ που θα «μοχλευθούν» στα πλαίσια του ταμείου Ανάκαμψης και της «Πράσινης Συμφωνίας». Και γιατί όποιος από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα χάσει, θα εξαφανισθεί «την επόμενη ημέρα» από τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Θα παίξουν «τα ρέστα τους». Γι αυτό και αναμένονται ως «οι πιο πολωτικές εκλογές» από κάθε άλλη…

Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ η επόμενη βουλή θα είναι ριζικά διαφορετική από την σημερινή (για αυτό και αυτή τη στιγμή είναι απολύτως παρακινδυνευμένο να πει κανείς «τι κυβέρνηση θα έχουμε» – και σωστά δεν μπορεί να το απαντήσει αυτό το ερώτημα κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της βουλής – ούτε βέβαια ο Α. Τσίπρας που οραματίζεται κάποια «προοδευτική κυβέρνηση» αλλά δεν γνωρίζει «με ποιους»). Δεδομένο είναι επίσης ότι ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό κόμμα, όσες φορές κι αν ψηφίσουμε ΔΕΝ θα έχει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με άλλα λόγια η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ και κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει από τις εκλογές με την απλή αναλογική (που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ).Το γιατί δεν συμφέρουν δεύτερες εκλογές ούτε στη ΝΔ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ (άσχετα με το τι λένε τώρα…) είναι «Ηλίου φαεινότερο»…

Όλα «τα σημάδια» των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι η επόμενη βουλή θα είναι τόσο διαφορετική από την σημερινή, όσο είναι και η σημερινή από την προηγούμενη! Να θυμίσουμε Ότι στην προηγούμενη βουλή υπήρχαν τρία κόμματα που σήμερα όχι απλά δεν υπάρχουν(έχουν διαλυθεί), αλλά ούτε καν θυμάται κανείς και Ότι…υπήρξαν! Αναφέρομαι στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, στην Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου που μάλιστα ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕ για 4,5 ολόκληρα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ των Αλέξη Τσίπρα (και Νίκου Παππά – Νίκου Κοτζιά). Όλα αυτά τα κόμματα μαζί με τους αρχηγούς τους εξαφανίστηκαν,κονιορτοποιήθηκαν,χάθηκαν! Σαν να μην υπήρξαν ποτέ!
Μια αντίστοιχη κατάσταση αναμένεται να ζήσουμε και στην επόμενη σύνθεση της βουλής. Όλα δείχνουν Ότι επίσης τρία σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα θα έχουν την ίδια…μοίρα με όσα ήδη ανέφερα. Και Ένα τέταρτο ίσως να είναι και η τελευταία του εμφάνιση στη βουλή (για πολλούς και διαφορετικούς λόγους). Και φυσικά πορεία προς τη βουλή έχει χαράξει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ που εκφράζει πλέον τον «πράσινο χώρο» στην Ελλάδα (καθώς οι διάφοροι γραφικοί «οικολογούντες», κάποιοι απίθανοι «ταλιμπάν ακτιβιστές» και άλλοι «βαρόνοι της κονόμας» έχουν απορροφηθεί είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ή απλά έχουν ξεβραστεί από την κοινωνία καθώς έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά με την παρουσία τους).

Οι διεργασίες για την σύνθεση της επόμενης βουλής έχουν ξεκινήσει και λογικό είναι να γίνονται «πιο ορατοί» από τη νέα χρονιά.

*Eπικεφαλής της Επιτροπής Επικοινωνίας του Πράσινου Κινήματος και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος