Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη δημιουργία και τη λειτουργία πράσινων σημείων και στην Κεντρική Μακεδονία, για την οποία η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ένα πράσινο σημείο ανά δήμο. Ήδη, έχουν λάβει την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια τα πράσινα σημεία που θα γίνουν στην Πέλλα, τα Βρασνά του Δήμου Βόλβης, την Ασπροβάλτα του Δήμου Βόλβης, την Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού, τα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνας, τη Βέροια, το Αιγίνιο του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, τη Μενεμένη στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, την Ηράκλεια Σερρών, τη Νέα Ζίχνη, το Ε΄Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, την Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά, την Έδεσσα της Πέλλας, την Καλλιθέα του Δήμου Ωραιοκάστρου, τα στενά της Ρεντίνας στο Δήμο Βόλβης, την Νέα Απολλωνία του Δήμου Βόλβης, την Αρέθουσα του Δήμου Βόλβης, το Σχολάρι του Δήμου Βόλβης, τη Νέα Μάδυτο του Δήμου Βόλβης, τον Σταυρό του Δήμου Βόλβης, τη Νάουσα, την Κατερίνη και το Λιτόχωρο στο Δήμο Δίου – Ολύμπου.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, πράσινα σημεία στους Δήμους Βόλβης, Έδεσσας, Πύδνας – Κολινδρού, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας, Βέροιας, Πέλλας, Νέας Ζίχνης, Ηράκλειας και Σερρών. Επόμενο στάδιο είναι η διενέργεια των αντίστοιχων διαγωνισμών από τους Δήμους. «Θεωρώ ότι μέσα στο 2021 θα λειτουργήσουν τα πρώτα πράσινα σημεία καθώς κάποια έργα εντάχθηκαν για χρηματοδότηση πριν από αρκετό καιρό και οι διαγωνισμοί μπορούν να ολοκληρωθούν από τους δήμους το επόμενο χρονικό διάστημα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας.
Ο ίδιος τονίζει ότι «η ανταπόκριση των ΟΤΑ είναι ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι κατανοούν πως υποδομές όπως αυτές τους επιτρέπουν να περιορίσουν τις δαπάνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να μειώσουν τα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι πολίτες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Παράλληλα διευκρινίζει ότι η δημιουργία πράσινων σημείων δεν απαιτεί μεγάλα κονδύλια καθώς ουσιαστικά πρόκειται για περιφραγμένους χώρους με ένα κτίριο και την απαραίτητη καθοδήγηση στους δημότες αλλά και φύλαξη. Αναφέρει, τέλος, ότι στη λειτουργία ενός πράσινου σημείου είναι ενεργός ο ρόλος του πολίτη, που φέρνει ο ίδιος τα προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση υλικά, επισημαίνει τη σημασία της εκπαίδευσης όλων των ηλικιών στην ξεχωριστή συγκέντρωση των υλικών αυτών και σημειώνει ότι ειδικά στο εσωτερικό των πόλεων όπου οι διαθέσιμοι χώροι δεν είναι πολλοί, είναι εφικτό να λειτουργήσουν και «πράσινες γωνιές», δηλαδή στεγασμένοι μικροί χώροι όπου θα πηγαίνουν τέτοια υλικά μόνοι τους οι πολίτες, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων – αποβλήτων, γνωστοποιεί ότι το θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένα συσκέψεις στην Αντιπεριφέρεια με δημάρχους, προκειμένου οι ΟΤΑ να κινήσουν διαδικασίες για την δημιουργία οργανωμένων, ελεγχόμενων χώρων απόρριψης στερεών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι αιρετοί Α’ Βαθμού έλαβαν πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες, τους τρόπους, τα μέσα, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση τους.