Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δομηθεί μία συνεργασία με στόχο τη δρομολόγηση κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων που θα έχουν ως αντικείμενο την προάσπιση και προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών, αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας αλλά και στη μετα-covid εποχή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με την Υγ. Υγείας Ζ. Ράπτη.
Στη συζήτηση μετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αθ. Βαθιώτης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης και ο Διευθυντής του Γραφείου της κας Ράπτη Π. Τσίγγανος.
Η κα Ράπτη υπογράμμισε τη σημασία αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων ψυχικής υγείας αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλο το γενικό πληθυσμό με έμφαση σε νέους και εφήβους, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη ενίσχυση των σχετικών δομών αλλά και διεύρυνσης των προγραμμάτων υποστήριξης των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικά νοσήματα και εξαρτήσεις. Σ΄αυτό το πλαίσιο και εξάροντας τη συμβολή του Περιφερειάρχη σε θέματα που άπτονται της πρόληψης υγείας, τόνισε τη χρησιμότητα διαμόρφωσης μίας συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας η Περιφέρεια επενδύει σε ανθρωποκεντρικές πολιτικές με έμφαση στην αντιμετώπιση και διαχείριση ζητημάτων ψυχικής υγείας των πολιτών, τα οποία όπως ανέφερε έχουν πολλαπλασιαστεί και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ειδικά στη μετά-covid εποχή.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και επικαλούμενος τα προγράμματα προαγωγής υγείας που είναι ήδη σε εξέλιξη, μέσα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, τα οποία, όπως ανέφερε έχουν αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και για ψυχικές νόσους, όπως είναι η κατάθλιψη και το Aλτσχάιμερ διατύπωσε τη βούλησή του να δομηθεί μία συνεργασία με την Υφ. Υγείας, αξιοποιώντας πόρους και από το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων που ήδη τρέχουν αλλά και νέων.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της διοίκησης της Περιφέρειας να ενισχύσει το προσωπικό της Περιφέρειας με περισσότερους ψυχολόγους, λόγω της παρούσας συγκυρίας, αλλά και στις σημαντικές υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχονται όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ.