Στον Κολωνό, το δεύτερο «πάρκο τσέπης» στην Αθήνα

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Ιατρείο στην Εξοχή για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων της τρίτης ηλικίας
27 Ιανουαρίου 2021
Βιοκλιματική ανάπλαση στον συνοικισμό Αγ. Νεκταρίου στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης
27 Ιανουαρίου 2021
Show all

Στον Κολωνό, το δεύτερο «πάρκο τσέπης» στην Αθήνα

Το δεύτερο «πάρκο τσέπης» απέκτησε ο Δήμος της Αθήνας, στον Κολωνό, έπειτα από το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Κυψέλη. Το νέο «πάρκο τσέπης» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος και τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε. Δάπεδο και πεζοδρόμιο από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα, καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία, πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα αλλά και υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα για το πότισμα των φυτών. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου, φωτίζεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Πρόκειται για μία νέα διεθνή πρακτική, που έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες «υποφέρουν» από την έλλειψη δημόσιου-ελεύθερου χώρου και εφαρμόζεται πλέον και από τον Δήμο Αθηναίων χωρίς κόστος, με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου».

Ήδη, στην Αμερική αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Αυτές τις πρακτικές υιοθετεί και η Αθήνα, που δρομολογεί την δημιουργία αυτών των πρότυπων πάρκων σε πολλές γωνιές της πόλης και μάλιστα, χωρίς κόστος για τους Αθηναίους.

Τόσο το πάρκο στον Κολωνό όσο και το πρώτο στην Κυψέλη κατασκευάστηκαν με κόστος που ανέλαβαν επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έγινε «θεσμός» για την πόλη και επιτρέπει στους φορείς, τα ιδρύματα και τις επιχειρήσεις να χορηγούν σχέδια για τέτοιας μορφής παρεμβάσεις του δήμου.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας τέτοιων πάρκων και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της υλοποίησής τους χωρίς κόστος για τους Αθηναίους. «Υπάρχουν λύσεις για να βγούμε από το περιβαλλοντικό τέλμα που έχει δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες στις γειτονιές. Υπάρχουν λύσεις για να ενεργοποιηθεί και πάλι η κοινωνία της γειτονιάς. Τα “πάρκα τσέπης” είναι μία τέτοια ουσιαστική λύση», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και επεσήμανε τη συνεισφορά του Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τη δημιουργία του πάρκου.