«Συστήνεται» ΔΕΥΑ Πέλλας- Ημαθίας- Πιερίας
Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη συγχώνευση του έργου των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε νέα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, που θα αναλάβουν ευρύτερες περιοχές αρμοδιότητας -αρκετές φορές όλη την αντίστοιχη Περιφέρεια.
Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται σε νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης. Οι νέες Επιχειρήσεις θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ), παίρνοντας τη θέση των ΔΕΥΑ, αλλά και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 126 ΔΕΥΑ και 147 Τμήματα Ύδρευσης και Άρδευσης σε Δήμους, τα οποία επίσης θα συγχωνευθούν.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Βέροια (πηγή: karatzova.com- Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπουλουσάκης), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συγκροτηθούν δύο επιχειρήσεις, μία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μία με έδρα την Βέροια. Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Έδεσσας και μέλος της Επιτροπής που από την πλευρά της ΚΕΔΕ διαχειρίζεται το σχέδιο νόμου, Γιάννης Μουράτογλου, θα δημιουργηθεί μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στους νομούς Πέλλας- Ημαθίας- Πιερίας, με έδρα κατά πάσα πιθανότητα την Βέροια, λόγω γεωγραφικής θέσης.
Τη νέα επιχείρηση θα διοικεί ένας Εκτελεστικός Διευθυντής διορισμένος με κριτήρια αγοράς από τη Γενική Συνέλευση και 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από 5 αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όπως είναι φυσικό, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης δεν θα μπορούν να παρέχουν πλέον υπηρεσίες διαχείρισης υδάτων και λυμάτων. Οι Μει.ΔΕΥΑ θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ισχύει και με τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ.