Γράφει η Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “Πράσινη Πελοπόννησος”, κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Είναι γεγονός ότι ο τόπος μας περνάει δύσκολες ημέρες αλλά και εμείς πρέπει να προσέξουμε την καθαριότητα για εμάς και τους γύρω μας γιατί αποτελεί στοιχείο του σχεδιασμού για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Είναι απαράδεκτη η εικόνα πολλών ελληνικών δρόμων και πεζοδρομίων, πάρκων και κάθε πιθανού και απίθανου σημείου που είναι πεταμένα χρησιμοποιημένα προστατευτικά γάντια και μάσκες.
Αφορά την υγεία όλων μας και την προστασία της φύσης και απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους μας, για το εν λόγω θέμα, το οποίο αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον, γι’ αυτό, θα πρέπει να διαχειριζόμαστε όλοι τα απόβλητά μας με τον σωστό τρόπο, και ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντίλια απολύμανσης, μάσκες, μίας χρήσεως, απορρίπτονται στους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων μόνο και σε καμία περίπτωση στους μπλε κάδους καθώς δεν ανακυκλώνονται, ενώ γεννούν πολλούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στη διαλογή των απορριμμάτων για ανακύκλωση.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), Αντώνης Μαυρόπουλος παραθέτει απλά βήματα που μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει προκειμένου να διασφαλίσει την καθαριότητα εντός και εκτός σπιτιού.
o Γάντια, μαντίλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
o Σε περίοδο πανδημίας μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
o Τοποθετείστε τις σακούλες εντός των κάδων και κλείστε τους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε άλλο κοντινό κάδο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
o Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ (μοχλός), όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.
Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης
Πράσινη Πελοπόννησος