ΥΠΕΣ: Με τροπολογία επιτρέπεται η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Βοήθεια στο Σπίτι: Τροπολογία αίρει το κώλυμα διορισμού όσων είχαν μείνει εκτός οριστικών πινάκων της 4Κ/2020
17 Ιανουαρίου 2023
8.613 κιτ ρομποτικής σε 1821 σχολεία της χώρας
17 Ιανουαρίου 2023
Show all

ΥΠΕΣ: Με τροπολογία επιτρέπεται η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Με Τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ξεμπλοκάρει το πρόβλημα της έκτακτης επιχορήγησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης καθώς και των Συνδέσμων Ύδρευσης των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους στους λογαριασμούς τους.

Ειδικότερα με τη ρύθμιση επιτρέπεται η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων Ύδρευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ενεργειακού κόστους από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών. Με ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και το ύψος της επιχορήγησης ανά ΔΕΥΑ και Σύνδεσμο Ύδρευσης.

Σημειωτέων ότι η πλειοψηφία των 122 ΔΕΥΑ της χώρας, που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε 5 εκ. περίπου πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος, αφού το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από 20% τον Αύγουστο του 2021 αυξήθηκε στο 40% σήμερα με αποτέλεσμα η πρόσθετη επιβάρυνση να εκτοξευτεί στα 120 εκ. ευρώ.

Από τη διαβούλευση που έγινε ωστόσο με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών αναδείχθηκε ότι υπήρχε κώλυμα για τη χρηματοδότησή τους λόγω του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΔΕΥΑ.

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης -Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), τον Δεκέμβριο του 2022 κατά τη γενική της συνέλευση, είχε υπογραμμίσει ότι το εξαγγελθέν ποσό των 20 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των ΔΕΥΑ δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό της πρόσθετης επιβάρυνσης τους από την υπέρογκη και μη διαχειρίσιμη αύξηση της τιμής του ρεύματος και ζητούσε πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Με την εν λόγω τροπολογία επιτρέπεται πλέον η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό «με την επιφύλαξη της τήρησης του ενωσιακού δικαίου», αλλά για να φτάσει στα ταμεία των ΔΕΥΑ, θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ.

Αναλυτικά η Τροπολογία