Ψηφιακά θα διενεργούνται οι δημοσιονομικοί έλεγχοι δαπανών σε φορείς κεντρικής και γενικής κυβέρνησης

Δ. Παπαστεργίου: Ως ΚΕΔΕ στοχεύουμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες για καινοτομίες σε πόλεις και δήμους
16 Δεκεμβρίου 2019
Αύξηση της χρηματοδότησης των Κέντρων Κοινότητας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
16 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Ψηφιακά θα διενεργούνται οι δημοσιονομικοί έλεγχοι δαπανών σε φορείς κεντρικής και γενικής κυβέρνησης

Σε λειτουργία τέθηκε με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικών Ελέγχων που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και πλέον οι έλεγχοι δαπανών της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης θα διενεργούνται ψηφιακά.

Έτσι, στο εξής οι έλεγχοι των 62 Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) στις οποίες υπάγονται 500 ελεγκτές θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα, όπως γινόταν έως τώρα λόγω ανυπαρξίας ανάλογου πληροφοριακού συστήματος.

Μέσω του συστήματος θα ελέγχονται όλοι οι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), πάνω από 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία κλπ) και πάνω από 15.000 κληροδοτήματα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όλες οι προϋπολογισθείσες δαπάνες της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης θα ελέγχονται πλέον δημοσιονομικά. Έτσι με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που αφορούν εθνικούς πόρους (κονδύλια κρατικού Προϋπολογισμού και Προϋπολογισμού Φορέων Γενικής Κυβέρνησης), θα εντοπίζονται και θα αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

.Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι «το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα βρίσκεται υπό την ευθύνη και λειτουργία της ΓΓΠΣΔΔ και έρχεται να κλείσει μια ανοικτή πληγή στην οργάνωση και λειτουργία του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα σε σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων και των πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «σύστημα δομημένο στη σύγχρονη τεχνογνωσία που διασφαλίζει τη διαφάνεια της διαδικασίας, υιοθετώντας αναγνωρισμένες διεθνείς πρακτικές, αναβαθμίζει τις σχετιζόμενες υπηρεσίες και είναι σε θέση να εξυπηρετεί πλέον με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα βεβαιωμένες ανάγκες των ελεγκτών».

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Η ΓΓΠΣΔΔ δημιούργησε ένα κομβικής σημασίας πληροφοριακό σύστημα, με σημαντική πολυετή προσπάθεια των στελεχών της. Το πληροφοριακό σύστημα δημοσιονομικών ελέγχων υποστηρίζει και ικανοποιεί χρόνια αιτήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία για την ανάπτυξη ενός νέου τεχνολογικού εργαλείου που ενισχύει την εποπτεία των δαπανών του Κράτους και συμβάλλει στη προστασία και σωστή αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογούμενων».