Συνέντευξη του κ. Γιάννη Δημητριάδη στο otanews.gr για την λειτουργία βιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο νησί
Την δική τους αγωνία βιώνουν εδώ λίγες ημέρες στο νησί του Πόρου, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβίβασε την Περιβαλλοντική Μελέτη (ΣΜΠΕ) για την δημιουργία βιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και πλέον για την ίδρυση της εκκρεμεί μόνο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο otanews.gr και εξήγησε ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες για το νησί από την δημιουργία των ΠΟΑΥ και παρομοίασε τα όσα θα συμβούν – αν δεν απορριφθεί αυτός ο σχεδιασμός – με όσα συνέβησαν στην Χαλκιδική για τις εξορύξεις χρυσού.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι διαχρονικές και δήλωσε με νόημα πως είναι τουλάχιστον ύποπτο πως όλα όσα αποφασίστηκαν είναι ακριβώς αυτά που είχαν ζητήσει οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο.
Είναι αυτονόητο πως ο Πόρος ζει από τον Τουρισμό και αυτή η εξέλιξη θα τον καταστρέψει και ο δήμαρχος περιμένει να σταθούν δίπλα στο νησί οι αιρετοί τόσο από την κεντρική διοίκηση όσο και από την τοπική και περιφερειακή.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημάρχου έχει ως εξής:
Δήμαρχε, αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε γιατί είστε κατά της δημιουργίας βιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο.
Οι ΠΟΑΥ, αποτελούν περιοχές συγκέντρωσης και αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων, οι οποίες καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις και διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς καμία εμπλοκή του Κράτους. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακραίο μοντέλο ιδιωτικοποίησης δημόσιου χώρου και βίαιης επιβολής αναπτυξιακών κατευθύνσεων σε σύγκρουση με τις επιθυμίες και επιλογές των τοπικών κοινωνιών.
Ειδικότερα, οι όροι λειτουργίας της ΠΟΑΥ, προβλέπουν καταρχήν τη δέσμευση όλου του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου από την Βαγιωνιά έως τον Βιολογικό Καθαρισμό σε απόσταση 1χλμ -εκατέρωθεν- από την ακτή, ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από 6.000 στρέμματα στη στεριά (χονδρικά το 25% του νησιού) και σε 2.690 στη θάλασσα (από 95 σήμερα).
Σύμφωνα με την Μελέτη, από την αρχική λειτουργία της ΠΟΑΥ θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα 14,8 τόνοι περιττωμάτων (τα οποία αντιστοιχούν σε μία πόλη 33.500 κατοίκων), υπολείμματα τροφής, φαρμακευτικές ουσίες όπως φορμόλη, απόβλητα χερσαίων εγκαταστάσεων κ.α. Η Μελέτη δεν εντοπίζει αντενδείξεις για την εφαρμογή του προβλεπόμενου τερατουργήματος, επικαλούμενη την κατοχυρωμένη από το Χωροταξικό πρωτοκαθεδρία της ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή, και καθορίζει ότι η απασχόληση του τοπικού πληθυσμού θα στραφεί από τους τομείς του τουρισμού και της αλιείας, σε εκείνον της ιχθυοκαλλιέργειας και η τουριστική δραστηριότητα στο μοντέλο του «ιχθυοκαλλιεργητικού τουρισμού». Τέλος, η Μελέτη δεν κάνει καμία αναφορά στον κομβικό ρόλο του Πόρου στον θαλάσσιο τουρισμό, στην δέσμευση της εταιρίας για αποχώρηση από το νησί, στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, στις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κτλ.
Πρακτικά, τι θα περιλαμβάνει η δημιουργία της ΠΟΑΕΥ
Προβλέπεται να εγκατασταθούν νέα ιχθυοτροφεία, με ετήσια παραγωγή 8.831 τόνους (από 1.147 σήμερα) και στη στεριά θα κατασκευαστούν ιχθυογεννητικοί σταθμοί, μονάδες συσκευασίας και μεταποίησης, πλυντήρια διχτυών, δρόμοι, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.α. για τα οποία θα παραχωρηθούν εκτάσεις δάσους, αιγιαλού και παραλίας. Σε όλη την ανωτέρω περιοχή κατοχυρώνεται η αποκλειστική χρήση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με αποκλεισμό κάθε άλλης χρήσης (κότερα, αλιεία, κατοικία κτλ), ενώ σε 5 χρόνια ο φορέας διαχείρισης (δηλαδή η εταιρία) θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα παραπάνω μεγέθη και να δημιουργήσει περισσότερες ΠΟΑΥ. Ο φορέας είναι επίσης αποκλειστικά αρμόδιος για τον έλεγχο του περιβάλλοντος και για την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στις δραστηριοποιούμενες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας, δηλαδή στον εαυτό του.
Φοβάστε ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε διχασμό το νησί και τους κατοίκους του;
Προφανώς. Για αυτό και έχω δηλώσει ότι θα έχουμε καταστάσεις που παρακολουθήσαμε όλοι στην Χαλκιδική να συμβαίνουν και εδώ. Όταν αυτές οι εταιρείες θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν κόσμο επειδή θα αυξάνεται ο κύκλος εργασιών τους τότε και λογικό είναι θα επικρατήσει διχασμός στο νησί. Δεν αποκλείω ακόμη και το ενδεχόμενο να εκλεγεί σε επόμενες εκλογές και κάποιος δήμαρχος που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Τα είδαμε αυτά να συμβαίνουν και αλλού. Πρέπει να ξέρουν όλοι πως η κοινωνία του Πόρου έχει “φουντώσει”. Ο Πόρος εξαρτάται από τον Τουρισμό και θέλουν να τον καταστρέψουν. Να ξέρουν πολύ καλά ότι εγώ δεν πρόκειται να εξαγοραστώ.
Για εμάς ένα πολύ μεγάλο όπλο είναι πως η εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ μας είχε στείλει έγγραφο το 2015 που δήλωνε ξεκάθαρα πως έχει αποφασίσει να αποχωρήσει.
Να το ξέρουν όλοι πως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.
Ποιος έδωσε αυτήν τη δυνατότητα για την δημιουργία των ΠΟΑΕΥ;
Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί την βασική κατεύθυνση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο θεσμοθετήθηκε σκανδαλωδώς το 2011 νομιμοποιώντας όλα τα ιχθυοτροφεία της χώρας, τα οποία έως τότε αδειοδοτούνταν παράνομα και προβλέποντας την υπερ-συγκέντρωσή τους στις ίδιες περιοχές. Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία και ο πολλαπλασιασμός των ιχθυοτροφείων στον Πόρο τις τελευταίες δεκαετίες βασίστηκαν σε ένα ιστορικό παραβατικότητας, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και εξαπάτησης της κοινωνίας. Συνεχίζοντας την ίδια εξαπάτηση, η εταιρία ΔΙΑΣ (πλέον ΣΕΛΟΝΤΑ) στις αρχές του 2015 προχώρησε στη σύσταση του φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ και στην έναρξη διαδικασίας ίδρυσής της, αθετώντας τη δέσμευσή της προς τον Δήμο για πλήρη αποχώρησή της από τον Πόρο έως το τέλος του 2015.
Ποια ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου;
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, ενέκρινε ομόφωνα Ψήφισμα, το οποίο απέστειλε στην Κυβέρνηση, τους τοπικούς βουλευτές και στις αρμόδιες Υπηρεσίες και το οποίο συνοπτικά αναφέρει τα ακόλουθα:
Έχετε έρθει σε επαφή με άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν το αντίστοιχο πρόβλημα;
Είμαστε συνεχώς σε επαφή, καθώς είναι ελάχιστος ο χρόνος που είχαμε την σχετική περιβαλλοντική Μελέτη όμως επειδή είναι πολλές οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα σίγουρα θα χρειαστεί κάθε συνεργασία.
Έχετε κάποια αντίδραση από Βουλευτές ή την Περιφέρεια;
Ακόμα είναι πολύ νωρίς πάντως θέλω να τονίσω πως οποιαδήποτε βοήθεια είναι απαραίτητη. Αν λόγου χάρη ο Περιφερειάρχης, κ. Πατούλης σταθεί στο πλευρό μας και αναδείξει αυτό το θέμα θα είναι μία πολύ μεγάλη βοήθεια στον αγώνα μας, καθώς δεν είναι μεν αρμοδιότητα της Περιφέρειας όμως είναι προφανής η επιρροή που έχει και ελπίζουμε να σταθεί δίπλα μας, όταν τον ενημερώσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές που περιμένουμε να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των κατοίκων του νησιού μας.
Σ.Σ. Το Πράσινο Κίνημα έχει ήδη τοποθετηθεί για το θέμα και μπορείτε να διαβάσετε την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ΕΔΩ