Δρομολογείται η δημοπράτηση της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας

Δήμος Αγρινίου: Βήμα προς την ενεργειακή αυτονόμηση και τη στήριξη 2.000 ευάλωτων νοικοκυριών
27 Δεκεμβρίου 2022
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η κυβέρνηση κατεβάζει την αυλαία στον Πολιτισμό της χώρας
28 Δεκεμβρίου 2022
Show all

Δρομολογείται η δημοπράτηση της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας

Για τις 16 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η δημοπράτηση της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, με αναθέτουσα αρχή τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας που θα κατασκευαστεί στο Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης. Το συνολικό κόστος του έργου προϋπολογίζεται στα 241,88 εκ. ευρώ και η χρηματοδότησή του καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και η διάρκεια του έργου ορίστηκε συνολικά σε 96 μήνες.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a εκ των οποίων:

128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο),
22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης). Η εν λόγω ΜΕΒΑ, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, θα εξυπηρετεί τον δήμο Θέρμης και το 65% του δήμου Θεσσαλονίκης
Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.

Να σημειωθεί ότι σε διαδικασία διαγωνισμού βρίσκεται ήδη από το 2021 η κατασκευή της πρώτης ΜΕΑ για το δυτικό τομέα της περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ θα εξυπηρετεί τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν έξι σχήματα και πέρασαν στη β΄ φάση.

Με την κατασκευή και λειτουργία των δύο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, του δυτικού και του ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, αλλά και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, η οποία ήδη λειτουργεί, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού ταφής από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10%.

.